Nieuws Marketing
De tijd staat niet meer stil in Haaksbergen
De wijzers van de kerkklok op de Pancratiustoren zijn terug. Ook het carrillon boven de raadszaal is gerepareerd.

Het uurwerk werd twee weken geleden door medewerkers van Koninklijke Eijsbouts uit Asten gedemonteerd voor onderhoud. Op straat vroeg men zich al af wat er toch met de kerkklok aan de hand was. "Niets bijzonders", laat woordvoerder Koen Feijen van het bedrijf weten. De wereldvermaarde Brabantse klokkengieterij leverde ook de klokken van de Notre Dame in Parijs. "De wijzers en de wijzerwerken waren aan een onderhoudsbeurt toe. Daarvoor hebben we onder meer de wijzers opgehaald. Die zijn hier in het bedrijf opgeknapt."
Tegelijkertijd is het carillon boven de raadszaal onder handen genomen. Dat was minstens net zo hard nodig. "De draagbalken waar de klokken aan hangen, waren een eind heen en zijn vernieuwd. Ook het carillon is vandaag teruggeplaatst."
Eigendom gemeenteAns van de Wetering van het kerkbestuur van de Pancratius was op de hoogte van de werkzaamheden. "Het kerkbestuur gaat niet over de toren. Dat heeft onze Koning in 1810 zo besloten. Napoleon wilde de kerktorens gebruiken als uitkijkpost voor vijandigheden. En zo is de kerktoren altijd in eigendom van de gemeente gebleven. Dat mag van ons voorlopig wel zo blijven, want er zitten nog wat onderhoudswerkzaamheden aan te komen. Bijvoorbeeld het voegwerk."
WijzersDeze maandagmiddag rijdt een hoogwerker van Kuiphuis Oldenzaal de markt op. Twee mannen van Eijsbouts zetten de wijzers in de hijsbak. Overbuurman Maurits Breedveld komt even poolshoogte nemen. "Twee weken geleden heb ik gezien hoe de wijzers eraf werden gehaald. Dat ging toen via het luik achter de klok op de toren", vertelt de bewoner van de pastorie op de Markt. "Ik was eigenlijk benieuwd hoe groot die wijzers nu eigenlijk echt zijn."
De grote wijzers hebben een lengte van om en nabij de 1.30 meter, de kleine wijzers zijn amper een meter lang. "Dat valt me mee. Ik had ze eerlijk gezegd groter verwacht."
Koen Feijen legt uit dat er met het terugzetten van de wijzers wel een hoogwerker wordt gebruikt omdat het ringwerk ook wordt vervangen. "Dat is het ronde buizenwerk om de cijfers van de klok heen. Dat wordt helemaal vernieuwd. Die werkzaamheden kunnen we niet vanuit het luik verrichten."
EnergiezuinigDe Pancratiusklok is nu een 'groene' klok. Een energiezuinig uurwerk zogezegd, voorzien van ledverlichting, toont medewerker Piet de aangebrachte lichttrips aan de achterkant van alle acht de wijzers.
In het carillon zijn de magneten aan het klepelmechaniek vervangen.
Het bellenkoor klinkt weer als vanouds. Eén klokje hing behoorlijk los. Voor de veiligheid was er al een net onder gespannen. Feijen verzekert dat zo'n klok ook zonder vangnet echt niet door het dak heen valt. "Zo zwaar zijn ze nou ook weer niet. Niemand in de raadszaal had het op z'n hoofd gekregen hoor."
De kraanchauffeur vertelt nog dat hij wel vaker klokkenmakers naar boven hijst. "En dan nemen mooi weer de zegen mee naar huis", klinkt het met een lach.