Nieuws Marketing

De toppers en floppers van Twentse ijsbereiders

Je kunt het zo gek niet bedenken of er wordt deze zomer wel ijs van gemaakt. Haring, radler en zelfs van het drankje Twents Kuiernat. Hoe gekker de smaak, hoe beter? De toppers, floppers en tips van de echte ijsbereiders op een rij.

Mandy de Jong 29 juli 2016

CHRISTIAN ROSENDAL Emiel Muijderman

Gelateria Talamini in Enschede

TopperRiccardo Talamini gruwt al bij het woord haring, maar de ijsbereider heeft onlangs op verzoek toch haringijs gemaakt. Was het een beetje te pruimen? "De haringboer vond het heerlijk", zegt Talamini lachend. Maar het zijn de klassiekers, zoals malaga, citroen en aardbei die jaar in jaar uit weer in de vitrine liggen. "Tegenwoordig wordt van alles en bij elke trend een ijsje gemaakt. Ik ben daar een beetje terughoudend in. Dan zou ik nu vanille eruit moeten halen om Pokémon ijs te maken? Nee, dat gaat me te ver." Na één of twee keer zijn klanten vaak wel uitgekeken op die grappige experimenten. Er zijn uitzonderingen. "De smaak cookies is niet meer weg te denken. Daar zijn de mensen nog steeds dol op."

FlopperEen ijsbereider ontdekt in de winkel pas of het ijs in de smaak valt of niet. En de klanten zijn vaak onvoorspelbaar. "Zo heb ik de smaak sinaasappel jarenlang verkocht en toen ineens niet meer. Hetzelfde geldt voor perenijs, want nu is appel weer helemaal in."

TipTalamini adviseert het gevoel te laten spreken. "Het is heel lastig om een ander een smaak in de mond te leggen. Vorig jaar was ik zelf nog dol op hazelnoot en nu op pistache." Als de ijsbereider dan toch een tip moet geven. "Laat alles met enge kleurtjes staan, want daar zit zeker wat chemisch doorheen."

Atelier Bonvanie in Wierden, Nijverdal en Rijssen

TopperGerben Bonvanie experimenteert er graag op los, maar zoekt de grens niet meer op. "Smaken in de vitrine moet je met elkaar kunnen combineren", vindt de ijsbereider. Een topper in zijn vitrine is karamel zeezout, dat lijkt op de populaire reep Tony Chocolonely. "Mensen kijken er raar van op, maar zout versterkt juist die karamelsmaak." Bacardi Cola is ook een succes bij vrienden en familie, niet in de winkel. "Er zijn hier ook kinderen die dol zijn op cola, dus daar zijn we voorzichtig mee." Bonvanie kan zo nog een paar verrassingen opnoemen, van lemon meringue en arretjescake tot spicy chocolate met peper, knoflook en andere specerijen. "Maar favorieten zoals stracciatella blijven."FlopperBonvanie begrijpt het nog steeds niet, maar zijn rocky road fudge viel niet in de smaak. "Terwijl er alles in zit wat mensen vaak lekker vinden: noten, chocolade, marshmallow en koekjes." Rijstepap met kaneel en yoghurt met kaneel waren ook een eenmalig probeersel. "Niemand vond dat wat, terwijl yoghurtvarianten altijd goed lopen."Tip"Probeer gewoon een keer wat anders", zegt Bonvanie. Zijn favoriet is lemon meringue. "Dat is heel lastig om te maken, dus daar ben ik wel een beetje trots op. En bij fruitsmaken is een combinatie met rabarberijs ook een echte aanrader."

Anne Schep- en Softijs in Delden

TopperZodra de grondstoffen binnen zijn, maakt ijsbereider Christian Rosendal direct zijn Radler ijs. Er is na het succes van vorig jaar weer vraag naar de verrassende ijssmaak. Veel gekker wordt het deze zomer niet in zijn ijssalon. Hele gekke smaken lopen vaak toch niet hard, weet de ijsbereider uit ervaring. "Heb je gehoord wat ze nu in Italië hebben?", zegt hij lachend. "IJs van cannabis." Rosendal houdt wel van experimenteren met smaken, maar heeft in de vitrine toch liever zijn topper Völle Nutt'n, een combinatie van hazelnootijs, karamel, chocolade en noten. "Yoghurt amarena en stroopwafel gaan nu ook heel goed. En met heel warm weer natuurlijk citroen."

FlopperRosendal heeft geëxperimenteerd met Twents kuiernat, maar dat was niet zo'n hardloper. "Het is een smaak die mensen wel een keer willen proberen, maar niet altijd nemen." En op veler verzoek maakte de ijsbereider de smaak pistache. "Ik had verwacht dat die ook harder zou lopen."

TipRosendal heeft direct een tip. "Kies eens voor witte chocolade of lemon pie. Dat is net een keer wat anders." Zelf is hij ook niet zo van het experimenteren. "Wortel, tomaat of haring, dat is toch niet te eten. Doe maar gewoon, want dat zijn de ijsjes waar iedereen voor gaat."