Nieuws Marketing

Dieptepunt in verkoop vuurwerk

Victor Schildkamp 22 december 2015

Dieptepuntverkooplegaalvuurwerk1065

Nederlanders kopen amper nog legaal knalvuurwerk, blijkt uit internetbestellingen tot nu toe. Ook de verkoop van ander consumenten- vuurwerk valt tegen. De branche verwacht dit jaar een van de laagste omzetten van deze eeuw. Dat meldt het AD dinsdag.

Volgens de vuurwerkbranche bestaat dit jaar minder dan 10 procent van het legale vuurwerk uit knallers. 5 jaar geleden was dat nog 27 procent. "Legaal knalvuurwerk heeft door illegale 'bommen' een negatief imago gekregen,'' zegt Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland. "We zijn er klaar mee.''

De verkoop van consumentenvuurwerk gaat niet hard. Via de webshops is tot nu toe 2 procent minder vuurwerk besteld dan vorig jaar om deze tijd. In 2014 werd voor 63 miljoen euro aan vuurwerk verkocht. Dat was al de laagste omzet van de afgelopen 15 jaar.

AfsteektijdGroeneveld wijt de tegenvallende verkoop aan de beperktere afsteektijd, de antivuurwerklobby en deels ook aan de crisis die nog maar pas voorbij is. ,,Zeker die kortere afsteektijden leiden ertoe dat je minder vaak jochies de hele dag over straat ziet lopen met een plastic zak vol rotjes.''

Daar staat tegenover dat er dit jaar met 38.400 kilo al méér illegaal vuurwerk in beslag is genomen dan de afgelopen jaren. ,,Zorgwekkend, want de levensgevaarlijke illegale Cobra's zie je vaker en die wegen niet eens zo veel,'' zegt een woordvoerder van de Nationale Politie.

Oogartsen in Nederland pleiten al jaren voor een verbod op consumentenvuurwerk vanwege de honderden mensen (vorig jaar 206) die oogletsel overhouden aan de jaarwisseling. In een manifest hebben afgelopen week tal van andere artsenverenigingen zich bij de oproep van de oogartsen aangesloten.

De onlangs in het leven geroepen werkgroep Behoud Consumentenvuurwerk Nederland voorspelt echter dat bij een verbod op consumentenvuurwerk het aantal gewonden juist toeneemt als gevolg van illegaal vuurwerk. De werkgroep gaat er wel van uit dat afschaffen van consumentenvuurwerk inderdaad leidt tot minder oogletsel. ,,Maar ook tot meer illegaal vuurwerk. Daardoor krijgen chirurgen het juist drukker met amputaties en gehoorschades.''

Dit jaar voeren opnieuw méér gemeenten vuurwerkvrije zones in. Hilversum won gisteren bij de Raad van State een zaak tegen vuurwerkverkopers, zodat het centrum nu vuurwerkvrij blijft.