Nieuws Marketing

Een leven vol pieken en dalen

Erik Hagelstein | Foto: PR 10 december 2015

Bertheerink1065

Zanger Bert Heerink (62) doet in een interview met De Gelderlander een boekje open over zijn carrière: natuurlijk over Vandenberg, maar ook over seks, drank en drugs, 'Sodom en Gomorra in het kwadraat'.

Van alle Achterhoekse pophelden die de afgelopen weken voorbij kwamen, is hij bij het grote publiek de meest bekende: Bert Heerink, geboren in Doetinchem. Bovendien is hij de enige met een gouden plaat (Storm na de stilte) en een heuse koninklijke onderscheiding. De in Doetinchem opgegroeide artiest heeft een indrukwekkende staat van dienst en timmert nog steeds aan de weg. Hij kijkt in zijn huidige woonplaats Hoogeveen terug op een waarachtig rock and roll-bestaan.

"Pieken en dalen. Successen, mislukkingen. Seks, drank en drugs, wisselende stemmingen, alles is voorbij gekomen. Dat hoort bij ons, zangers. We zijn gevoelsmensen, creatievelingen. Dat kan gewoon niet anders."

Op zijn veertiende begint hij te zingen op de zeepkist en speelt hij nepgitaar. Twee jaar later werkt hij in een lederwarenbedrijf en zingt hij mee met liedjes op de radio. Dat valt ene Paul Kemper op, een piepjonge gitarist en werkzaam bij hetzelfde bedrijf.

Samen met diens jongere broer Dick (bassist) en drummer Jan Mourik staan ze aan de wieg van de in de Achterhoek mateloos populaire band Treshold, die Brainbox-repertoire speelde. "Binnen drie maanden stonden we in de toenmalige GSGD te spelen. We waren altijd bij de familie Kemper. Paul en Dick ademden muziek, ze liepen de hele dag met een gitaar om de nek."

Sodom en GomorraHet zijn heftige jaren voor Heerink en de zijnen. Zoals het zes weken durende verblijf op Texel voor het festival Sarasani, ruim veertig jaar geleden. De jonge Achterhoekers dompelen zich onder in het wilde muzikantenleven. "Sodom en Gomorra in het kwadraat. Ik heb me zes weken niet gewassen. Met kleding en al sprong ik in zee en liet me op het strand opdrogen."

Paul Kemper stapt over naar Normaal, Bert en Dick vormen samen met Jos Zoomer en Adje van den Berg de band Teaser; in Amerika wordt de naam op verzoek van de platenmaatschappij veranderd. Het wordt Vandenberg, naar de raketbasis waarbij ze op dat moment in de buurt toeren.

Voor de auto springenVijf jaar lang duurt het succesverhaal, met twee wereldhits en tournees langs alle windstreken. Uitzinnige fans, tot in Tokio toe. "Prima als meisjes voor de auto springen, maar niet als je rijdt. We zaten in een geblindeerde bus en hoorden voortdurend: tok, tok. Sprong er weer eentje op het dak of de motorkap. Angstaanjagend."

Met Adje heeft Heerink geen contact meer. "Ik kan de platen ook niet meer goed horen, behalve sommige ballads. Zo gekunsteld."

Met Dick Kemper is er nog steeds een klik. "We bellen elkaar vrijwel wekelijks, om te horen hoe het gaat. Ik mag Dick graag, we lachen heel veel samen."

Na een relatief stille periode blazen de Heineken-reclames de carrière van Heerink nieuw leven in. De single Julie July wordt in 1995 een grote hit. De zanger treedt jarenlang solo op en komt in Kayak terecht. Momenteel speelt hij met gitarist Jan Akkerman in hun gezamenlijke project My Brainbox. Met Friese muzikanten toert hij met een programma met Pink Floyd-repertoire.

Stichting KidsRightsSamen met zijn vrouw Irma doet Heerink veel voor de Stichting KidsRights, een organisatie die op de bres staat voor rechten van kinderen. Deze week staat hij in oerkroeg Schiller in Aalten, voor een benefiet in het kader van het Glazen Huis (3FM).

Hij mag dan inmiddels 62 zijn, zijn stem is nog altijd in orde. "Veel oefenen, niet roken, niet drinken en gezond leven. Veel bewegen ook, ik wandel dagelijks. Fit blijven, dan kun je heel lang doorgaan."