Nieuws Marketing

Kees gelooft nog heilig in cassettebandje

Van onze redactie 10 december 2015

Kees van Dorth van Duplicase Carlo ter Ellen

Wierdens eenmansbedrijf maakt als allerlaatste in de Benelux nog cassettebandjes, bespeeld en onbespeeld.Met digitale muziekbestanden heeft Wierdenaar Kees van Dorth helemaal niks. Met analoge opnames des te meer. Zijn geloof in de cassetteband is de afgelopen dertig jaar onwrikbaar gebleken. Terwijl overal bedrijfjes omvallen en fabrieken de deuren sluiten, houdt de eigenaar van Duplicase in Wierden vol. Nu is hij de laatste in de Benelux die nog bandjes maakt en vult met muziek. Personeel heeft hij niet meer. Van Dorth werkt alleen in zijn pand aan de Gildenweg. "Ik ben altijd een einzelgänger geweest", zegt hij.

MaatwerkWanneer Van Dorth de tape loader inschakelt, komt het reusachtige apparaat knarsend en piepend op gang. Het is een kolos uit de jaren tachtig. Een tijd die letterlijk voelbaar is in het bedrijf. Routineus hangt de ondernemer een rol chroomtape aan het apparaat. Hij kent het gevaarte door en door. Hiermee produceert hij soms honderden cassettebandjes aan één stuk. Maatwerk. Bandjes op de seconde nauwkeurig afgesneden. De tape is nog te krijgen. In werelddelen als Afrika, Zuid-Amerika en een land als Rusland is de muziekcassette voor velen een belangrijke geluidsbron. In West-Europa en Amerika is dat vrijwel verdwenen. Zo is er in de Verenigde Staten eveneens nog maar één cassettefabriek.

Het geluidAls de tapes klaar zijn, gaan ze naar de naastgelegen studio, waar vijftig cassetterecorders van het befaamde hifi-merk Akai staan. Een indrukwekkend gezicht, door tal van flikkerende lampjes. Met de recorders neemt Van Dorth de muziek rechtstreeks op vanaf de cd's, zoals die door artiesten zijn aangeleverd. Heel snel gaat dat niet, maar daar gaat het hem niet om."In de grote fabrieken ging het vroeger meer om de hoeveelheid dan om geluidskwaliteit", vertelt hij. "Als ik op deze manier opneem, dan klinkt het resultaat heel goed." Om de daad bij het woord te voegen, loopt de eigenaar naar zijn studio. Er staan een computer, een hifi cd-speler en een bakbeest van een versterker. Onder het bureau is nog een cassettespeler neergezet. Dit is waar Van Dorth door de jaren heen cd's, dvd's en cassettes mastert. Hij zet een cd op. Het geluid is verbluffend, met name door de machtige speakers. "Nu schakel ik over op het cassettebandje." Na een druk op de knop verandert het geluid nauwelijks. De akoestische gitaarklanken sijpelen zuiver uit de boxen. Een tikje warmer dan vanaf cd, de eigenschap die liefhebbers van analoog zo prettig vinden. "Veel mensen associëren cassettebandjes met ruis, maar dat valt wel mee. Tapes klinken beter dan mensen denken", meent Van Dorth. "Al zijn er onderlinge verschillen. Chroombandjes klinken vaak beter dan goedkopere tapes. Daarnaast moet de opname natuurlijk goed zijn."

Overnemen De liefhebber kan het weten. Sinds medio jaren tachtig runt hij het bedrijf. "Ik nam het over van een vriend, die er steeds minder tijd voor had. Mijn vriend wilde de zending in en vroeg mij of ik interesse had om het over te nemen."

Gouden jaren Tijd had Kees van Dorth wel. Hij werkte als docent, maar dat bleek niet zijn droombaan. Liever is hij met geluid bezig. "Ik was geluidstechnicus voor een bandje, dus ik wist er wel wat vanaf." Het zijn gouden jaren. In eerste instantie houdt de ondernemer zich puur bezig met cassettes. Vervolgens komen daar de cd's bij. "Dat begon met een bakbeest van een apparaat", herinnert Van Dorth zich. "Een van de eerste opnameapparaten voor cd's. Tienduizend gulden kostte dat ding me. Dat is nu niet meer voor te stellen, want tegenwoordig heb je er al eentje voor minder dan honderd euro."

Religieuze muziek Door de jaren heen zijn met name gospelgroepen en -labels belangrijke klanten voor Duplicase. Van Dorth, zelf actief voor de Wierdense fractie van de ChristenUnie, is overtuigd christen. In zijn kantoor staan dozen vol cd's met religieuze muziek. Die gaat hem aan het hart, maar om het hoofd boven water te houden is het niet voldoende. "Dus is een groot deel van wat ik hier produceer ook afkomstig van seculiere muzikanten en bands."

Cd minder in trek Hoewel de cd de cassette deels verdringt, verdwijnt het kleinood niet uit het fabriekje aan de Gildenweg. "In de jaren negentig werd dat een stuk minder. Stil lag het nooit. Muzikanten wilden naast de cd's wel wat bandjes blijven uitbrengen. Nu zie je vaak dat ze zich weer wat meer op die bandjes richten. Omdat de cd minder in trek is."

Online Het is een klein wonder dat Van Dorth het al die jaren volhoudt. "Ik denk dat dit komt, omdat ik met de tijd ben meegegaan. Toen de cd's kwamen, zijn we dat gaan doen en de stap naar dvd's is gemaakt. Daar heb ik altijd een goede boterham mee verdiend. Maar die markten zijn ingestort. Alles gebeurt online."

‘Audiofielen’ Zelf moet hij weinig hebben van de moderne manieren waarop muziek verspreid wordt. Van Dorth heeft niets met digitale bestanden. "Wij doen in de studio van alles om muziek zo mooi mogelijk te laten klinken. En vervolgens downloadt iedereen het in die slechte kwaliteit. Jammer vind ik dat. Kennelijk zijn het alleen de audiofielen, die ons werk waarderen." Waar de cd-markt is ingestort, daar kruipt het magneetbandje juist uit het dal. Het gaat niet zo vlot als de wederopstanding van vinyl, maar retrofanaten weten de geluidsdrager zeker te vinden. "Grote bedrijven zien dat ook. Zo kwam een glasvezelaanbieder onlangs bij me langs voor een reclamecampagne, waarin de cassette een belangrijke rol speelde."10.000 cassettes Een monsterklus voor Van Dorth. Hij produceert 10.000 cassettes voor het bedrijf. "Normaal gesproken zijn de bestellingen niet zo groot. Maar het voordeel is dat bij mij offerte een klant betekent. Omdat ik hier de allerlaatste ben."

Foto: Carlo ter Ellen