Nieuws Marketing

Eigenzinnig Lavans uit Helmond trekt wereldwijd aandacht

Wasserij Lavans uit Helmond behaalde tijdens de internationale Texcare beurs in Frankfurt de tweede plaats in de race om de Global Best Practice Award. Portret van een eigenzinnig bedrijf dat wereldwijd de aandacht trekt.

Peter Scholtes 15 juni 2016

Wasserij Lavans

Medewerker Francisco begeleidt de verdwaalde verslaggever en fotograaf van het Eindhovens Dagblad in de wasserij voor bedrijfskleding van Lavans. Speedy, zoals de Spanjaard intern wordt genoemd, toont zijn brede glimlach.

KlanttevredenheidDe lach wordt belangrijk geacht bij het 23 nationaliteiten tellende bedrijf met 200 medewerkers. Het filmpje waarmee de Helmonders zich wilden onderscheiden in de race om de wereldwijde brancheprijs is ermee doorspekt. Klant- en medewerkerstevredenheid worden met hoofdletters geschreven bij de wasserij, die vroeger als Wilhelmina bekend stond.

WerkgeversprijsEen multiculturele proeverij maakt deel uit van 'Lavans in Balans', een op duurzame inzet van de medewerkers gericht programma waarvoor het bedrijf al eens een werkgeversprijs in de wacht sleepte. Het lijkt ook geen toeval dat medewerkers van diverse snit na een uitzendcontract zijn blijven hangen. 'Hoe lang kom je hier werken? Twee of drie dagen? Dat dacht ik twintig jaar geleden ook', is vaak gehoord op de werkvloer, zeggen directieteamleden Michel Heerkens, Hein Diks en Tristan van der Waart.

Duurzame productieLavans doet het op zijn manier. Vijf jaar geleden, middenin de crisis, investeerde het 10 miljoen euro in nieuwe, duurzame productieprocessen. De vouwmachine en sorteermachine verdwenen uit de bedrijfshal. "Wat gaan ze daar doen in Helmond", was volgens Heerkens de reactie in de branche.

Productiviteit gestegenInmiddels heeft Lavans aangetoond dat handmatig vouwen loont, als onderdeel van een geïntegreerd proces van controle en inpakken van het wasgoed. "De productiviteit is met 50 procent gestegen", illustreert Van der Waart het. De uren die het bedrijf op de werkvloer bespaart, worden geïnvesteerd in uitbreiding van de buitendienst.

ZonnecollectorenHet energieverbruik kon in vijf jaar tijd met 60 procent worden teruggebracht. Lavans gebruikt zonnecollectoren om het waswater voor te verwarmen. Warmte wordt deels teruggewonnen en waswater wordt voor 70 procent hergebruikt.

Bij een stabiele omzet van 21 miljoen euro heeft Lavans naar eigen zeggen zijn rendement in vijf jaar met 500 procent kunnen verbeteren. Het wint marktaandeel met zijn focus op 9000 veelal kleine klanten in vier specifieke markten: food, automotive, metaal en retail. Lavans levert het complete pakket van zowel bedrijfskledingbeheer als bedrijfshygiëne, van schoonmaakmiddelen tot de handdoekautomaten.

InnovatieTot uit Brazilië komen collegabedrijven tegenwoordig kijken hoe ze het bij Lavans aanpakken. Het bedrijf belooft nieuwe innovaties. Een studie loopt naar de mogelijkheid om af te danken overalls te vermalen tot grondstoffen voor nieuwe kleding.

Lavans bevestigt zijn eigenzinnigheid door volgens eigen specificaties een automatiseringssysteem te laten bouwen. Dat zal tot 70 procent minder administratieve handelingen leiden. Doelstelling is om de medewerkers die dat werk verliezen naar een andere functie te begeleiden.

KlantknuffelaarIn de klantenhoek van het bedrijf is nog genoeg te doen, zegt Hein Diks. Functies als 'klantverrasser' of 'klantknuffelaar' komen er aan.