Nieuws Marketing

Eindexamen horecaondernemers in spe ‘net als in het echt’

Het atrium van het ROC aan de Wierdensestraat is omgetoverd tot een winters horecaplein. Onder leiding van zeventien studenten van de mbo-plus opleiding manager/ondernemer horeca zijn er vijf pop-up restaurants ingericht, waar aan vijfhonderd gasten kerstmenu's worden geserveerd. Voor de zeventien studenten hangt er veel van af. Als ze hun restaurant goed weten te managen, krijgen ze hun diploma en kunnen ze verder, solliciteren of naar de hogere hotelschool bijvoorbeeld.

Van onze redactie 10 december 2015

Kertdiner Atrium van ROC Emiel Muijderman

Maar het is niet zomaar een afstudeerproject. Het bijzondere is dat de studenten de restaurants geheel op eigen kracht gestalte moesten geven. "Twee koelkasten en een pagodetent, dat is alles wat de school voor ze geregeld heeft", vertelt docent André Hofman. Verder waren ze op zichzelf aangewezen. Van het financiële plaatje en het aannemen van geschikt personeel tot het inhuren van de inventaris en de marketing. Net als in het echte horecaleven, vertelt Hofman, die samen met collega Gijs Reijns het examenproject bedacht. Met als achterliggende gedachte dat de praktijk de beste plek is om te beoordelen of de studenten over de vereiste leidinggevende en organiserende vaardigheden beschikken. En wie kan dat beter beoordelen dan mensen uit de praktijk zelf. Vandaar dat horecaondernemers en managers uit de regio als examinatoren optreden, onder wie Philip Kampkuiper van de gelijknamige horecazaak in Harbrinkhoek en Thomas Horstman van Preston Palace en Niels Mulder van Nielz Café in Almelo. Kampkuiper en Horstman zijn oud-leerlingen van het ROC en zijn enthousiast over het project "Het is een heel complete opdracht, die direct aansluit op de werkelijkheid", aldus Kampkuiper. "Organiseren en managen kun je niet leren uit een boek", zegt Horstman.

Waar de examinatoren vooral ook op letten is het improvisatievermogen van de examenkandidaten. Want in de horeca gaat het altijd anders dan je vooraf denkt, heeft de ervaring geleerd.

Avies"Daarom hebben ze mij ook geadviseerd de gerechten niet in een treintje, dat wil zeggen aan alle tafels tegelijk, te serveren. Daarmee maak je jezelf minder flexibel", vertelt Maaike Bijkerk (22), die met haar medestudenten het Italiaanse restaurantje Piccolo Plaza gestalte gaf. Haar 'concurrent' Coen Lucassen van Jynx, waar Italiaanse gerechten samengaan met gerstennat uit de Twentse Bierbrouwerij, kreeg ook al een handige tip van de professionals. "Er was iets mis met de verlichting. Ik wist niet goed wat ik ermee aan moest en wilde het maar zo laten. 'Niks daarvan. De leverancier bellen om het op te lossen, of anders korting bedingen op de huurprijs', was het inmiddels met succes opgevolgde advies. Dat was gisteren, toen de examinatoren ze nog van tips en trucs mochten voorzien. Vandaag staan de student-ondernemers er echt alleen voor. Spannend. "Maar", zegt Lucassen, "het is ook wel heel bijzonder om te zien wat hier in twee paar dagen is neergezet. Dat geeft ook wel vertrouwen."

Foto: Emiel Muijderman