Nieuws Marketing

Ex-topadvocaat Bram Moszkowicz spreekt op BMT over pieken en dalen

Met Bram Moszkowicz presenteert Business Meets Twente een publiekstrekker van formaat. De man die ooit gold als de meest populaire en charismatische strafadvocaat van Nederland, viel diep na de schrapping door het Hof van Discipline, maar richtte zich op en manifesteert zich tegenwoordig als partijleider van de politieke partij VoorNederland (VNL). De mediagenieke jurist en politicus vertelt in Enschede over pieken, dalen en levenslessen.

Van onze redactie 18 november 2015

Bram Moszkowicz

Hij was het zondagskind van de Nederlandse strafadvocatuur. Bestierde als ondernemer een succesvol advocatenkantoor aan de Amsterdamse Herengracht. Had cliënten als PVV-leider Geert Wilders, de Surinaamse legerleider Desi Bouterse, de vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra, criminelen als Heineken-ontvoerders Cor van Hout (eveneens vermoord) en Willem Holleeder, maar ook pakweg wijlen André de Vries (ex-verdachte van de vuurwerkramp in Enschede), celeb Patty Brard en topvoetballer Robin van Persie. Bouterse en WildersMoszkowicz, telg uit een fameus Maastrichts advocatengeslacht, wist veel zaken te winnen, op grond van zijn grote verbale kwaliteiten en dito overredingskracht. Hij was ook omstreden. Het dansje dat hij met de Surinaamse legerleider Desi Bouterse opvoerde in een hotel in Paramaribo, viel niet bij iedereen in goede aarde. En dat hij zowel Willem Endstra als Willem Holleeder (diens vermeende afperser) verdedigde, leidde tot hevige kritiek en een klacht van de familie van vastgoedmagnaat Endstra. Het verleidde de toenmalige Quote-hoofdredacteur Jort Kelder ertoe Moszkowicz af te schilderen als ‘maffiamaatje’. In 2007 stopte de in Amsterdam zetelende strafadvocaat met de verdediging van Holleeder.

In de jaren erna boekte hij nog tal van successen. Zo wist Moszkowicz in 2011 PVV-leider Geert Wilders te vrijwaren van strafvervolging wegens haatzaaien en discriminatie. In dit proces wraakte hij met succes de rechtbank van Amsterdam.

Uit ambt onthevenDe keerzijde van het succes diende zich een jaar later aan. De Raad van Discipline sprak uit dat Moszkowicz uit zijn ambt diende te worden ontheven, een eis die in 2013 door het Hof van Discipline werd bevestigd. De strafadvocaat zou te vaak contante betalingen van meer dan 15.000 euro niet hebben gemeld, niet voldoende studiepunten hebben behaald en zijn administratie niet op orde hebben. Omdat hij een conflict met de FIOD in zijn nadeel beslecht zag, en tot teruggave van een fors bedrag werd veroordeeld, leek Moszkowicz op vele fronten genadeloos van zijn voetstuk te tuimelen, maar hij zat niet bij de pakken neer, richtte zich op en besloot zich in de politiek te begeven. In april van dit jaar presenteerde hij zich als lijsttrekker van de rechtse partij VoorNederland (VNL), die bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 een gooi wil doen naar enkele Kamerzetels. In een recente opiniepeiling stond VNL op één zetel. Overwinnen van tegenslagMoszkowicz blijft, als politicus of crimedeskundige, een veelgevraagde spreker op de Nederlandse tv én in de theaters. Maar ook op Business Meets Twente is hij dus een opvallende, uitgesproken verschijning. De ex-topadvocaat vertelt, aan de hand van interviewer Eddy van der Ley, over facetten als veerkracht en het overwinnen van tegenslagen. Hoe gaat hij daar – zeker vanuit het perspectief van de ondernemer – mee om? Welke levenslessen heeft hij uit de voorbije, turbulente periode getrokken? En wat precies is zijn ambitie als partijleider van VNL? Vanzelfsprekend praat Moskowicz op BMT ook over ex-cliënten als Desi Bouterse, Willem Holleeder, Cor van Hout en Geert Wilders. En laat hij zijn licht schijnen op ondernemend samenwerken en de economische mogelijkheden van de regio Twente. Verder kan het publiek zich in het gesprek mengen. Moszkowicz beantwoordt zonder remmingen vragen van de aanwezigen.