Nieuws Marketing

Gratis grachtenpand in Zwolle nog niet verloot

Het kan nog even duren voordat het grachtenpand van ondernemer Friederich Meijer aan de Zwolse Pletterstraat gratis van eigenaar wisselt.

Kenneth Stamp 16 december 2015

Friederichmeijer franspaalman

Meijer startte in september een verloting van zijn pand, in de hoop voor het einde van het jaar de meest creatieve, jonge Zwolse ondernemer te vinden die daarin zijn of haar droombedrijf kan stichten. "Het is een gevalletje 'helaas, pindakaas', want die ondernemer hebben wij nog niet gevonden."

'Pitchen voor een pandje'Door middel van ingezonden brieven konden creatievelingen uit Zwolle en omstreken de afgelopen maanden 'pitchen voor een pandje', zoals Meijer zijn actie omschreef. Hij ontving genoeg reacties, maar niet die waarop hij hoopte. "Ik ben deze actie gestart om de meest creatieve, vernieuwende starter te vinden en die zoektocht gaat voorlopig door", vertelt hij. "Ik en mijn collega's hebben tientallen inzendingen ontvangen en kritisch gekeken naar de haalbaarheid en duurzaamheid van deze plannen. Voorop staat dat de pitches vernieuwend moeten zijn, iets moeten toevoegen aan het aanbod in Zwolle. Alle respect voor het ondernemerschap van de inzenders, maar op het zoveelste koffietentje zitten we niet te wachten."

NieuwMaar waarop dan wel? "Heel inhoudelijk ga ik niet op die vraag in, want door specifiek te zijn, schrik ik misschien mensen af", aldus Meijer. "Maar we hadden gehoopt op écht nieuwe ideeën, zoals een whiskybrouwer of een geurenfabriek. Iets aparts, dat je niet meteen met Zwolle zou associëren. Bijvoorbeeld een startend ondernemer in de ICT-branche die vanuit Zwolle het Facebook van Europa op wil richten en dat plan ook kan onderbouwen."

InvesterenDe zoektocht naar een starter die past binnen het profiel gaat door. De ondernemer hoopt in het nieuwe jaar aangenaam verrast te worden door een creatieve Zwollenaar met een vernieuwend bedrijfsplan. Meijer benadrukt dat het plan om zijn pand gratis weg te geven nooit een reclamestunt is geweest. "Zeker niet, want als ik het pand zou willen verkopen, dan zet ik het morgenochtend nog te koop. Ik verdien momenteel niks aan het pand en doe dit ook niet voor het geld. Ik wil mensen een kans geven, zijwieltjes bieden om gemakkelijker te leren fietsen.

"Sterker nog, als we in het nieuwe jaar dat superidee vinden waar we naar op zoek zijn, ben ik zelfs bereid in dat idee te investeren. Maar om zomaar een plan van de stapel te pakken en te zeggen 'laten we hier dan maar voor gaan', is niet goed. Dat is ook niet de bedoeling van dit initiatief."