Nieuws Marketing

Harings Vuurwerk in Almelo: 'Stress en chaos zijn we wel gewend'

Harings Vuurwerk bestaat twintig jaar en dat moest gevierd worden. Automobilisten stopten om te kijken, een grasveld vol mensen aanschouwde de drie kwartier durende vuurwerkshow zaterdag. Een kleine stroomstoring mocht de pret niet drukken.

Van onze redactie 15 december 2015

Harings Vuurwerk Annina Romita

„Echt tijd om hoofden te tellen hadden we niet, maar er waren toch wel een paar duizend mensen”, vertelt Justin Harings (24). Samen met zijn vader Joop (68) is hij eigenaar van Harings Vuurwerk. Al sinds zijn vierde helpt hij mee in een van de oudste fietsenwinkels van Nederland. Sinds 1995 is de fietsenwinkel ook actief als vuurwerkzaak. Met de jaren groeide het familiebedrijf, waarin iedereen een steentje bijdraagt. Maar de wetgeving werd ook aangescherpt, dit naar aanleiding van de vuurwerkramp in 2000.

ChaosIn 2004 waren er slechts twee verkooppunten van vuurwerk in Almelo die voldeden aan alle - strenge - eisen. Een daarvan was Harings Vuurwerk. „Met dranghekken en een portier was het een enorme chaos, want iedereen wilde toch vuurwerk hebben”, vertelt Harings junior. „Maar stress en chaos zijn we wel gewend.” Want wat vuurwerk betreft moet het in een keer goed gaan. Tijd om het roer om te gooien is er niet. „Alles komt op de laatste maand van het jaar aan. Dan zijn we dagenlang bezig om alles in goede banen te leiden. Maar je moet alles ook wel goed plannen”, vertelt Joop Harings.

TraditieDie drukte neemt volgens vader en zoon Harings ook niet af. Ondanks de discussie die elk jaar oplaait, is vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling een traditie in Nederland. En die laten liefhebbers zich niet zomaar afnemen, zo stellen de ondernemers vast. Een professionele vuurwerkshow per gemeente ter voorkoming van overlast en ongevallen zien de Harings niet zo zitten. „Dat soort dingen helpt niet, want mensen houden zich er toch niet aan. Dan smokkelen ze het vuurwerk wel vanuit Duitsland het land in”, aldus Joop Harings.

Foto: Annina Romita