Nieuws Marketing

Horecaondernemer in dubio na brand

Van onze redactie 29 december 2015

1 Henk Beltman Lars Smook1065

De Diepenheimer kan 'wel janken' als hij maandagochtend 16 februari dit jaar buiten staat. Samen met zijn zoons Arnoud en Rutger kijkt Henk Beltman naar de ravage die de grote brand twee dagen eerder in zijn horecabedrijf aan de Goorseweg heeft aangericht. "Nu is het gebeurd, hier kun je niet tegen vechten", zegt hij mistroostig.

Nu, iets meer dan tien maanden na dato, is er van wanhoop geen sprake meer. Aan de keukentafel wordt gelachen en vooruit gekeken naar de toekomst. Want het gaat goed met de 53-jarige horeca-ondernemer. Zijn café Bello's Bar, dat bij de brand bespaard blijft, draait goed. Hij en zijn zoon Rutger werken vier dagen in de week in het restaurant van Hogeschool Saxion in Enschede en zijn cateringsbedrijf loopt eveneens op rolletjes.

Herbouwen Direct na de vlammenzee zegt Henk Beltman dat hij vast van plan is 'zaal Beltman', het voormalig hotel Roelofsen, te herbouwen: "Dit is een mooie plek, dit hoort bij Diepenheim. We hebben hier vijftien jaar hard werken in zitten."

DilemmaTegenwoordig is hij daar minder stellig over. De uitgaansmarkt is veranderd, mensen gaan liever uit in een café dat 60 tot 80 mensen kan herbergen, zoals Bello's Bar, dan naar een grote zaal met lange tafels. En stel dat hij voor nieuwbouw kiest, dan moet daar wel een inkomen voor drie mensen, vader, moeder en zoon Rutger, uit zijn te halen. Nog afgezien van het feit dat ie (oproep)personeel moet aannemen. Dat betekent veel omzet - moeten - scoren. Bovendien wil Beltman mogelijke nieuwbouw niet voor zijn café met woning, zoals het was, maar er naast. Het gevolg daarvan zou zijn dat het bestemmingsplan moet worden gewijzigd met kans op bezwaren uit de buurt en langdurige procedures.

De Diepenheimer: "Wat onze inkomsten betreft is nieuwbouw geen must. Ik sta in dubio, zit een beetje in een luxe positie. Verzekeringstechnisch is het financieel mogelijk. Ik ben er nog niet uit. Het is een dilemma."

BarEén ding staat echter als een paal boven water mocht het alsnog tot nieuwbouw komen: dan komt er een bar in met daarop de tekst 'mede mogelijk dankzij Diepenheim.'

Henk Beltman kan nog emotioneel worden van de vele steunbetuigingen en hulp na de brand van familie, vrienden, kennissen, stamgasten en anderen. Binnen de kortste keren is er geen plekje meer vrij op de schoorsteenmantel, het gezin wordt overspoeld met kaarten. Ook burgemeester Ellen Nauta komt twee keer over de vloer. Het gezin maakt dankbaar gebruik van haar aanbod voor tijdelijke huisvesting in een woning aan de Ruimersdijk. In april wordt zelfs een benefietactie gehouden met optredens van André Manuel en zijn band Fratsen, circusartiest Danny Ronaldo, Skandal, Stonegood, de Heino's, Kwazzel en Erwin Nijhof.Beltman: "Die steun was hartverwarmend. Dat gaf een duw in de rug en de bezieling om door te gaan. Die benefietactie was giga mooi. Er was zoveel positiefs dat ons de goede kant opdrukte. Wat ons gezin betreft: we zijn er allemaal nog en door tegenslag word je harmonieuzer met elkaar, je komt er sterker uit."

OorzaakDe oorzaak van de brand is nooit duidelijk geworden. De politie besluit destijds bij nader inzien geen onderzoek in te stellen: het complex is te verwoest om goed onderzoek te doen. Zeker is echter dat de brand bij buurman pizzeria Grand Italia is ontstaan en overslaat naar zaal Beltman. Het vuur grijpt razendsnel om zich heen. "In een paar uur tijd was alles weg, het ging ongelooflijk snel", zegt Beltman.

HerinneringHet is zijn zoon Arnoud die rond half vijf in de ochtend als eerste wakker wordt van het brandalarm en de rest van de familie waarschuwt. Henk Beltman heeft nog de tegenwoordigheid van geest om een deel van de administratie onder de arm mee te nemen en veilig te stellen. Bij de brand komen asbestdeeltjes vrij met als gevolg dat omwonenden geruime tijd thuis moeten blijven. De asbest wordt opgeruimd door mannen in witte pakken.Op 14 februari staan de Beltmans stil bij de brand. Henk Beltman: "Het is net je trouwdatum, die vergeet je ook niet."Foto: Lars Smook