Nieuws Marketing

IJsmakerij Ôans in Holten tot en met oud en nieuw druk

Wie denkt dat de ijsproductie bij Ôans in de wintermaanden compleet stil ligt, heeft het mis. "Juist nu is het keihard werken", vertelt ijsmaakster Wilma Klaasses. "En dan gaat het vooral om de ijstaarten."

Van onze redactie 30 december 2015

Wilma Klaasses Bert Kamp

In de horeca is het ambachtelijk ijs uit Dijkerhoek al jaren een begrip. Maar ook particulieren bestellen feestelijke desserts gemaakt met ingrediënten afkomstig uit Italië en met melk van het eigen melkvee. Vanaf half november draait de ijsmachine meer uren dan in de zomermaanden. Zes dagen in de week wordt 80 kilo melk per dag omgezet naar 250 liter ijs. "In onze stal staan 120 melkkoeien", zegt Wilma. "Dus melk genoeg om ijs te maken. We beginnen 's morgens om half 9. Mijn vaste medewerker en mijn schoonmoeder Henny beginnen zelfs al om half 8. Dan is het beslag van melk, suiker, room en bindmiddel dat de avond ervoor al gemaakt is klaar voor de ijsmachine. Die draait het beslag samen met een eventuele toevoeging van vers fruit, noten of likeur totdat we er mee kunnen werken."

ArbeidsintensiefOp de werktafel liggen roestvrijstalen ronde taartvormen gevuld met koekbodem. Twee medewerkers scheppen de verse romige substantie in de vormen. Snel werken is een must. "Het maken van een ijstaart is vrij arbeidsintensief", legt Wilma uit. "Na het vullen moet het ijs weer koud worden in de speciale shockfreezer en daarna komt de afwerking met saus, chocolade of andere decoratie."

Grondige schoonmaak Om half vijf stopt het team. Na een grondige schoonmaak wordt er 's avonds nog even doorgewerkt. "Voorraden aanvullen, verpakken van de ijstaarten en nieuw beslag bereiden voor de volgende dag."

Succesvolle recepten In de verkoopruimte staan vijf grote diepvrieskisten gevuld. Literbakken met zestig soorten ijs, taarten in alle maten en de favoriete hazelnootboomstam die al zeventien jaar in het assortiment zit. "Er is geen moment dat ik geen ijs meer kan zien. Het blijft geweldig om te doen!", zegt Wilma. IJs maken is haar passie. Ooit werkte ze als productontwikkelaar bij de voormalige ijsfabriek Caraco in Hellendoorn. Nu maakt ze al zeventien jaar haar eigen ijs. Een map met handgeschreven unieke en succesvolle recepten is het resultaat.

Hard doorwerken Inspiratie vindt Wilma op beurzen en via contacten met leveranciers. Het resultaat is nu twee nieuwe smaken in de uitgebreide collectie ijstaarten: de monchoutaart en de Amerikaanse Oreokoekjes. Wilma: "Die neem ik zelf ook mee. Tot en met oud en nieuw is het nog hard doorwerken. In januari is het rustig. Dan moeten we ook echt bijkomen."

Foto: Bert Kamp