Nieuws Marketing

'In augustus zijn wij al volop met kerst bezig'

Ook al duurt het in augustus nog maanden voordat de kerstballen van zolder worden gehaald, tuincentrumeigenaar Martin Hagels zit in de zomer al volop in de kerstsfeer. De bestelling van nordmann- en Servische sparren, de gewone dennenboom en kleine dennetjes is op dat moment de grootste prioriteit. Hoeveel dat er moeten zijn blijft een gok. "En wat we te kort komen kan ik aanvullen van eigen grond", vertelt Martin. "Ik zorg dat ik altijd kerstbomen heb. Zodat we niet voor verrassingen komen te staan."

Van onze redactie 22 december 2015

Martin Hagels en Anja Oosterloo Emiel Muijderman

Begin oktober ondergaat het tuincentrum tussen Rijssen en Holten een ware metamorfose. Van herfst tot kerstsfeer. In de kas bieden marktkraampjes een diversiteit aan kerstspullen. Geen uitbundige felle kleuren volgens de laatste trend, maar traditioneel getint. Vriendin Anja Oosterloo richt samen met bloemschikster Kirsten de grote kas in. "Martin heeft op beurzen de inkopen gedaan. Dat doet hij vooral op gevoel", legt Anja uit. "Het kan zijn dat hij jaren geleden al wat kocht dat toen niet aansloeg, maar nu wel in de smaak valt."

GekkenhuisAnja is in haar dagelijkse leven werkzaam in de kinderopvang. Speciaal voor de periode rond kerst heeft ze twee weken vrij genomen. Iedereen van de familie helpt mee. Het hovenierswerk gaat gewoon door. En 's avonds moet Martin vaak een kerstboom bezorgen of nog kerstspullen ophalen. Dat het af en toe een gekkenhuis is en dat ze lange dagen maken vinden ze niet erg. "De eerste kerstboom heb ik al een week voor sinterklaas verkocht. Ik had de boel nog niet eens uitgepakt", zegt Martin. "We staan wel eens met vier man op zaterdag en dan weet je niet waar je soms grijpen moet. Zo druk is het dan. Eigenlijk houden we nooit bomen over. Van de nordmann bestellen we er zeker 150. En mochten er wat van de dennenbomen overblijven dan poten we die terug in de grond." Keuze genoeg. Het staat buiten vol met diverse soorten en maten. Ook binnen staat een aantal, maar dan gedecoreerd met traditionele kerstversiering. Anja: "Soms vindt een klant die versierde boom de mooiste. En dan moet de versiering eruit. Dat kost tijd, maar het kan."

Thuis staat al wel een opgetuigde boom. Met rode ballen. Maar Martin zelf heeft nog geen kerstgevoel. "Met deze temperaturen? Het lijkt wel voorjaar!"

Foto: Emiel Muijderman