Nieuws Marketing

In de Juttershoek komen spullen en verhalen van de zee bij elkaar

Zeilen, touwen, netten en schepen: de Juttershoek zit er vol mee.

Wim Schluter | Foto: Freddy Schinkel 11 maart 2016

Jutten freddy schinkel

"Een open atelier, zo noem ik het graag", blikt eigenaresse Xandra Ockers (47) om zich heen. Ooit was het pand aan de Boven Nieuwstraat 2 haar kantoor van waaruit ze haar scheepsreizen organiseerde op twee zeilschepen. Vanaf deze zaterdag is het dus de Juttershoek, vol met spullen die met zeereizen te maken hebben. "Ik ben hier begin jaren '90 komen aanzeilen", vertelt de eigenaresse met enig gevoel voor nautische termen. ,,En ik heb me altijd thuis gevoeld tussen de scheepsspullen."

JuttenNieuwe scheepsspullen zijn er, maar ook hergebruikte artikelen. Waarvan sommige inderdaad letterlijk gejut. "Kijk hier", laat Xandra een emmer vol met pijpenstelen zien. "Ik was bij de Thames in Engeland, daar heb ik deze gevonden. Die zijn prima te verwerken tot sieraden, een mooie ketting bijvoorbeeld." Ook de IJssel zelf heeft nog het nodige juttersgoed in zich, weet ze uit eigen ervaring.

Hergebruik op nautische basis, dat is de insteek van de Juttershoek. Neem nou de tafel die middenin de Juttershoek staat. "Gemaakt van zeekaarten die ik echt heb gebruikt, en er zit touw omheen dat echt is gebruikt op een schip", laat ze de rafelranden aan de touwen zien.

De KoggeOckers heeft inmiddels contact gelegd met de Kamper Kogge. Van dat schip moet binnenkort het dek worden vervangen, maar de planken zijn nog prima te gebruiken. "Dus van de Kamper Kogge hè, niet van het middeleeuwse wrak", verduidelijkt ze die plannen. ,,Nou, die planken zijn nog prima geschikt om er iets van te maken. Dus ik ga ze vragen daar Koggekrukjes van te maken."