Nieuws Marketing

In Oost-Europa heeft onderneming Twentepoort nu stevig voet aan de grond

Ondernemersdrift kun je Ypeloër Martin Noeverman en zijn compagnon Arno Brokelman niet ontzeggen. Het tweetal zwaait nu zeven jaar de scepter bij de onderneming Twentepoort.

Van onze redactie 29 november 2015

Martin Noeverman Twentepoort Twenpack Frans Nikkels

In 2008 beginnen ze hun onderneming binnen de wereld van de transport en logistiek, vlak voor de crisis losbarst. En hoewel het avontuur beslist dalen kent, zit er een stijgende lijn in de ontwikkeling van het bedrijf. Twentepoort is immers nu de Twentepoort Groep, waartoe ook Twentrex en sinds kort TwenPack behoren. Bij alle drie draait het om logistiek. Al blijven de vrachtwagens van TwenPack dichterbij huis. Met deze jongste telg ondersteunen de ondernemers webshops. TwenPack pikt op, pakt en levert af bij de post- of pakketdienst. Zodat de webshopeigenaar zich met zijn product bezig kan houden.

Nieuw pandDat alles coördineren Noeverman en Brokelman vanuit de hoofdvestiging op bedrijventerrein Weuste-Noord. Een relatief nieuw pand, in maart van dit jaar geopend. Daarvoor opereerden de heren vanuit Almelo.

Sneller"Bij Twentepoort is het vizier gericht op Oost-Europa, Rusland en Centraal-Azië", steekt Noeverman van wal. Niet dat de vrachtwagens volgeladen vanuit Wierden richting voormalig oostblok vertrekken. "Wij onderhouden contacten met transportbedrijven in de regio. Dat moet, want als je met een truck met Nederlands opschrift aan de Russische grens verschijnt, dan kun je erop rekenen dat je er de volgende dag nog staat." De Ypeloër verwacht niet dat dit snel verandert. "Dat kan decennia lang duren. Het grensverkeer is altijd stroef geweest. Dat is niet van de ene op de andere dag anders."Dus is het volgens Noeverman een must dat de chauffeurs de taal machtig zijn en bij voorkeur uit het gebied komen. "Dat gaat een stuk sneller. Zij kennen de omgeving, de gebruiken en de werkwijze daar. Tegelijkertijd zijn de bedrijven daar steeds meer op het westen gericht. Dat zie je in elk geval bij jongere werknemers daar."

BoycotMaar toen kwam de boycot van Nederlandse producten in Rusland die nu nog geldt. Noeverman haalt net niet zijn schouders op. "Natuurlijk merk je dat, maar minder dan je zou denken. Ten eerste was die boycot gericht op een paar exportproducten. Niet alles", zegt hij. "Let wel, Rusland is een bizar groot land. Je kunt er op meer manieren in. En we beperken ons niet tot Rusland. Wij rijden ook naar Kazachstan en Oezbekistan. Gezien de geschiedenis denk je dat misschien niet, maar daar gebeurt het nu. Niet voor niets zitten daar veel multinationals met vestigingen. Dat wij aan steppes en mensen in tenten denken, heeft vooral te maken met beeldvorming door televisie. Zover lopen ze niet achter."

Twentrex/TwenPackOm het voortbestaan van het bedrijf te garanderen, zijn er de laatste jaren stappen gezet. Zo is Twentrex in het leven geroepen. Daarmee richt de groep zich op spoedtransport. En dan alleen van Rotterdam naar Amsterdam. "Het kan gaan om ondernemers uit het Zuid-Spanje die snel machineonderdelen van een fabriek uit Noord-Finland nodig hebben", zegt Noeverman. "Als bedrijf pakken onze contactenlijst erbij. Om snel te checken of er een vervoerder in de buurt is. Als dat het geval is, kunnen we de opdrachtgever vaak binnen een paar uur geruststellen met de mededeling dat de levering onderweg is."

RegioHet gaat continu om onderweg zijn. Bij TwenPack is dat niet anders, al zijn de afstanden korter. De zeven webshops waar het bedrijf nu mee werkt, zitten in de buurt van Wierden. "De keuze voor deze regio is een bewuste", benadrukt de ondernemer. "Hier is nog erg weinig concurrentie op dit gebied. Daarnaast zitten we dichtbij de Duitse grens. Daar willen we ons meer op gaan richten." Om die reden is er al een kantoor in Bad Bentheim geopend.

Tweede halDe bedrijfsleiding verwacht groei. Tevens in letterlijke zin, want op korte termijn wordt het pand aan de Vijverweg uitgebreid met een tweede hal. Voor TwenPack, want die producten komen allemaal bij de hoofdvestiging terecht. "Vooral aan het einde van de dag is het druk hier, want dan worden de spullen opgehaald en ingeladen. Klanten willen de bestelling vaak de volgende dag al in huis hebben."

Weuste-NoordMartin Noeverman is geen ontevreden mens. "Het is aanpoten, maar de zaken lopen voorspoedig." De locatie waar het bedrijf sinds maart zit, bevalt prima. Niet elk bedrijf ziet dat, want er zitten pas zes bedrijven op Weuste- Noord. "Misschien dat het na een daling van de grondprijzen wat sneller gaat. Die prijzen houden ondernemers op afstand." Hoe dan ook, de Twentepoort Groep zit er goed. De directie bedankte niet voor niets voor een plek op het XL Businesspark bij Almelo. "Daar raak je ondergesneeuwd. Daar zitten toch vooral echt grote bedrijven die zo meerdere hectares grond afnemen. Terwijl wij een halve hectare nodig hadden. Dan val je totaal weg. En je hebt weinig te zeggen over het gehele terrein. Nee, Wierden is prima."

Foto: Martin Noeverman (Frans Nikkels).