Nieuws Marketing

‘Innoveren om te overleven’

Al jaren zijn scholen, overheid en bedrijfsleven bezig het aanzien van de techniek te verbeteren. Toch is het nog steeds lastig voldoende jongeren te interesseren voor een baan in de techniek. Het belevingslokaal is het nieuwe antwoord daarop in de gemeente Hellendoorn.

Van onze redactie 23 november 2015

Ligtenberg Munter Lenneke Lingmont

De scholengemeenschap Reggesteyn aan de Willem de Clercqstraat in Nijverdal wil in augustus een lokaal openen waar jongeren de meest uiteenlopende aspecten van de techniek krijgen voorgeschoteld. „De innovatie gaat zo snel dat we leerlingen opleiden voor banen die er nog niet zijn”, legt vestigingsdirecteur Ineke Munter-Bronsvoort van Reggesteyn uit.

Reggesteyn zocht vier jaar geleden contact met het bedrijfsleven via de Businessclub Hellendoorn-Nijverdal. „Het beeld van de techniek was niet goed”, zegt Munter. „Daarom hebben het bedrijfsleven, de lokale overheid en het onderwijs elkaar nodig. We vergeten misschien dat veel grote bedrijven als Hazemeijer hebben plaatsgemaakt voor talloze kleine bedrijven die zeer innovatief zijn.”

Voorbeeld Een voorbeeld daarvan is Metal Machinebouwers uit Nijverdal waarvan Wilfred Ligtenberg algemeen directeur is. Het bedrijf telt twintig werknemers die nieuwe technieken ontwikkelen samen met andere bedrijven. Zo bouwden zij een opvouwbare electrische step die in de auto wordt opgeladen om de automobilist de laatste kilometers naar zijn eindbestemming in het hart van een drukke stad te brengen. De automobilist kan de auto dan op een ‘park and ride’ terrein achterlaten.

„Innoveren is overleven geworden”, zegt Ligtenberg, die vooral moeite heeft de goede werknemers met een brede technische kennis te vinden. „De terugverdientijd van een investering is veel korter geworden dan vroeger. Maar waarom komt de nieuwe 3D printer in sommige sectoren niet goed van de grond? Omdat de industriële ontwerpers voor dit type printers nog opgeleid moeten worden. We kennen niet alle mogelijkheden.” Klanten van Metal Machinebouwers combineren verschillende uitvindingen en producten met elkaar. Met de kunstgrasmatten van Ten Cate en kratten van Wavin winnen inwoners van Zuid-Afrika drinkwater door toepassing van een speciaal filter, een uitvinding van Metal Machinebouwers.

„We versnellen het ontwikkelingsproces. Hoger en lager opgeleide mensen met ieder een eigen specialisme, werken intensief samen aan een product. Mensen uit verschillende disciplines zijn bij ons aan de slag. Het gaat er om dat zij elkaar direct begrijpen. Het menselijk contact, dat is zo belangrijk”, zegt Ligtenberg.

Foto: Ineke Munter-Bronsvoort en Wilfred Ligtenberg (Lenneke Lingmont)