Nieuws Marketing

'Kerstboom met vlekje' overspoelt Veluwe

Marco Gruben | Foto: Kevin Hagens 11 december 2015

Kerstboomepeveluwepopulariteit1065

Jaar na jaar worden er meer van verkocht. En jaar na jaar worden de verkooppunten uitgebreid. De KiKaKerstboom wint ondubbelzinnig aan populariteit.

De 'boom met het vlekje' waarvan de opbrengst gaat naar de tegen kinderkanker strijdende Stichting KiKa, wordt dit jaar op maar liefst drie extra locaties verkocht. Het betekent een verdubbeling van het aantal verkooppunten. Behalve in Epe, Vaassen en Spaarndam, zijn er nu ook verkoopadressen in Oene, Heerde en Vierhouten. Ook op internet blijft de boom verkrijgbaar.

De KiKaKerstboom. Voor wie niet meer precies weet wat het is: Een groep vrienden uit Epe en Emst vond het destijds maar zonde dat honderden bomen op kerstboomvelden achteloos in de shredder belandden, alleen maar omdat ze een scheef takje of een geknakte top hadden en daardoor niet geschikt waren om als 'perfecte' kerstboom verkocht te worden aan klanten.

'Ongewilde afwijking'De mannen bedachten dat deze bomen met een vlekje nog best verkocht konden worden, in plaats van dat zij zinloos vernietigd werden na jaren groei. Desnoods maar voor iets minder geld. In KiKa vonden de initiatiefnemers een mooie 'partner': bomen met een 'ongewilde afwijking', voor kinderen met een 'ongewilde afwijking.' De formule blijkt een succes. Jaarlijks verdubbelt het aantal verkochte bomen en in drie jaar tijd is voor KiKa met deze 'niet perfecte' kerstbomen al een kleine tienduizend euro opgehaald. De bomen krijgen de mannen van kwekerij De Buurte, die dit jaar niet-gebruikte bomen van een stuk land aan de Ramsbrugweg in Vaassen beschikbaar stelt. Werd aanvankelijk alleen verkocht vanaf het 'geschonken' perceel, jaarlijks dienen ook steeds meer mede-verkopers zich aan. Deze maand worden tevens in Oene, Heerde en Vierhouten KiKaKerstbomen aan de man gebracht.

Van elke voor KiKa verkochtekerstboom gaat altijd vijftien euro naar het goede doel. Meerkosten die worden betaald, zijn voor uitsteken, vervoer naar verkooplocaties, of voor het inpakken en verzenden per post. Wie de kosten wil drukken, mag zelf de boom ook op het land uitsteken.

Martan Keizer is verheugd over de jaarlijks toenemende interesse voor de KiKaKerstboom. "Het wordt voor ons elk jaar gemakkelijker om te organiseren. Nieuwe verkoopadressen dienen zich als vanzelf aan door enthousiaste mensen die een boom hebben gekocht bij ons. Verder volgen we gewoon het draaiboek dat we hebben en dat is steeds beter op alles ingespeeld." Behalve extra verkoopadressen kunnen Keizer en kornuiten dit jaar ook een tweede boomsoort aanbieden. "De meeste bomen op het land aan de Ramsbrugweg zijn picea's. Maar een nordmann-kerstboom kunnen we ook aanbieden. Die halen we dan van een ander stuk land."

Bij het nieuwe verkooppunt van De Weerd schilderwerken in Epe heeft de verkoper een extra 'stimulans' voor klanten bedacht. Herman en Marina de Weerd tuigen een wensboom op. Wie voor iemand in zijn omgeving een wens heeft op het ge bied van woninginrichting, mag een kaartje in de boom hangen. Eén wens zal door de ondernemer uiteindelijk in vervulling worden gebracht.