Nieuws Marketing

Klasens, Uw Groenteman in Wierden: ‘De inkoop is altijd precies goed’

Voor Roy Klasens van groente- en fruitzaak Klasens in Wierden betekent de aanloop naar de feestdagen vooral een omzetverschuiving. "Echt veel meer verdienen doe je niet in deze zogenaamde piekweek", zegt de eigenaar van de speciaalzaak. "Je hebt je handen er vol aan, maakt veel meer uren dan een normale week, maar schatrijk word je er echt niet van."

Van onze redactie 30 december 2015

Roy Klasens Frans Nikkels

Dat deert de vakman niet. Ondanks de drukte en de strakke planning vindt Klasens dit net als zijn collega-ondernemers een ontzettend gezellige tijd.

KleurrijkZijn winkel oogt kleurrijk met alle verse groenten, fruit, zelfgemaakte salades en rauwkost. "Vooral de salades en rauwkost zijn specialiteiten waar wij als speciaalzaak om bekendstaan. Die vinden gretig aftrek. Met kerst en oud en nieuw dan ook iets meer dan in de rest van het jaar", vertelt de groenteman.

Rendier Op de toonbank staat een mandje met bijzondere appels. Een speciaal gekweekte Elstar met in de schil een afdruk van een rendier. "Die heb ik speciaal besteld", zegt Klasens. "De kweker heeft op de appel een sticker geplakt met een mal van een rendier. Deze kleurt net als de appel rood en wat onder de sticker groeit blijft geel." Een oer-Hollands product. Net als de aardbeien die tussen de exotische vruchten in de koeling liggen. Alle soorten vruchten zijn bijna het gehele jaar door verkrijgbaar. "Het is niet meer zo dat mensen zoals vroeger moeten vragen om bijvoorbeeld een papaja. Dat de lychees rond kerst in de winkels liggen, komt puur omdat dit het seizoen is en ze daardoor goedkoper zijn."

Lekker, puur en verantwoordDe asperges komen in deze periode van het jaar uit Peru en de kersen uit een ander ver land. De liefhebber vindt het niet erg daar meer voor te moeten betalen. Klasens merkt dat de mensen weer meer besteden aan lekker, puur en verantwoord eten. Hier springt hij op in door kant-en-klare groente- en fruitschalen aan te bieden.

Precies goed "Of de trio van rauwkost en salades. Die loopt enorm. Verder zorg ik dat er altijd genoeg soorten champignons zijn. En cranberry’s voor bij wild. De inkoop verschilt jaarlijks, maar is altijd precies goed."

OpVoller en kleurrijker kan de winkel nauwelijks zijn. Volgens Roy Klasens is zijn voorraad na deze feestdagen zo goed als op. "Ik ben een keer door een miscalculatie met tien emmers salades blijven zitten. Toen heb ik een paar instanties gebeld waaronder de voedselbank, maar het lukte niemand ze op te halen. Jammer inderdaad, maar dat gebeurt je maar een keer."

De feestdagen viert hij meestal thuis met familie en een smulsteen van de slager. "En mijn eigen salades natuurlijk", zegt Klasens.

Foto: Frans Nikkels