Nieuws Marketing

'Koopzondag is altijd een goede verkoopdag'

Voor de kleine winkelier kan de koopzondag van belang zijn. In ieder geval voor Kootuur Boetiek. De Stentor volgde een zondagmiddagje in de Zwolse winkel.

Van onze redactie 30 november 2015

Winkelen Vrouwen Shoppen Thinkstock

Kootuur Boetiek is de winkel van Wouter Klein Willink en Dian Docter. Mensen kunnen er kleding kopen, maar Docter knipt ook de haren van klanten. Voor de zaak, twee jaar geleden geopend, is de koopzondag heel belangrijk. "Je bent maar vier uurtjes open, maar je draait meer omzet per uur op een koopzondag, dan op welke andere dag dan ook", zei Klein Willink eerder al.

13 uurDe koopzondag begint, in de winkel gevestigd aan de Grote Markt. Druk is het zeker nog niet. Dat heeft ook te maken met de weersomstandigheden, die zeker niet meespelen. Het waait hard en er dreigen donkere wolken boven de binnenstad van Zwolle. Kootuur Boetiek deed twee jaar geleden om 12 uur de deuren al open op koopzondag. "Maar dan heb je tussen twaalf en één nauwelijks klanten", vertelt Docter. Ze werkt iedere koopzondag, meestal met werknemer Gudian Bartels.

14 uurNog altijd speelt het weer niet mee. Het regent zo af en toe en dat komt de drukte in de winkel niet ten goede. Jammer, want de zondag is belangrijk voor de zaak. "Wij hebben een doelgroep die vaak doordeweeks werkt. Zij moeten het hebben van het weekend om kleding te kopen. Als mensen vrij zijn, dan nemen ze ook echt de tijd om iets uit te zoeken. Het is vaak een gezellige en relaxte dag, met een kop koffie erbij", weet Docter.

15 uurDe dreigende en slechte lucht maakt plaats voor enkel nog wat grijze wolken. Het is gelijk te merken in de winkel. Er zijn meer klanten. Stellen komen vaak samen. Alleen om kleding te zoeken, want Docter is op zondag niet actief als kapper. "Ik heb wel eens een uitzondering gemaakt voor een vaste klant. Maar ik wil op zondag gewoon graag zien wat er in de winkel gebeurt."

16 uurDe lucht is behoorlijk opgeklaard, de middag loopt op zijn einde. Nog altijd lopen mensen in en uit. "Koopzondag is voor ons altijd een goede dag. Daarom willen wij ook heel graag zelf de keuze maken of we geopend willen zijn."

Docter baalt ervan dat ze niet elke zondag open kan zijn. "De mensen die hier normaal komen, geven het geld dan ergens anders uit." De extra koopzondagen in de drukke periode rond de feestdagen pakt ze dan ook graag mee.

17 uurDe middag zit er alweer op. De weersomstandigheden werkten niet altijd mee, maar toch spreekt Docter aan het eind van haar werkdag van een 'goede middag'. Werknemer Gudian Bartels vult haar aan. "Zondag is een leuke dag om te werken. Ik maak geen onderscheid of het nu maandag, zaterdag of zondag is."

Foto: Thinkstock