Nieuws Marketing

'Lekker geschreeuw van verkopers op de Enschedese markt'

De markt in Enschede dingt mee naar de titel ‘Beste markt van Nederland’. Juryleden legden de markt zaterdag onder een vergrootglas.

Van onze redactie 30 november 2015

Markt Enschede Reinier van Willigen

Juryleden Ger Golstein en Marty Bleeker maakten zaterdag een rondje over de Enschedese markt. Het duo vindt met name de ‘snackstraat’ opvallend . “Toch zeker 20 meter, dat is lang”, zegt Bleeker. “Maak er maar 50 van”, zegt Henk Achterhuis, voorzitter marktbond Enschede. De juryleden tuiten hun lippen van bewondering.

Enschede in cijfersDe juryleden verzamelden bij restaurant Punta Pasta aan de rand van het Van Heekplein. Ze kregen eerste een korte presentatie van Promotie Enschede. Feiten en cijfers over de stad en de markt. Hier een korte opsomming: Per week trekt in 2015 de Enschedese binnenstad 184.700 bezoekers, dat is 7% meer dan in 2014. Daarvan komt 43.000 op zaterdag; 26 procent van hen is Duits. De gemiddelde besteding is 28 euro; na een flinke daling in 2014 naar 19 euro.

EerGolstein: “We letten er altijd erg op of een markt een grote diversiteit heeft aan producten en aan kwaliteit en prijs. Maar uiteindelijk bepaalt de consument of de markt goed is.” Bleeker: “Als je wint zit er geen geld aan vast, alleen de eer. Daarna moet je die prijs zelf gaan verzilveren”.

SfeerHet eindoordeel houden juryleden Golstein en Bleeker voor zich. Maar Golstein wil wel kwijt dat Enschede goed scoort. “Er is lekker geschreeuw van verkopers en gezellig geroezemoes van publiek. Er hangt sfeer en dat is belangrijk. Er zijn fijn wat specialiteitenzaakjes en er komen ook lekker veel Duitsers op de markt af. Echte tegenvallers zie ik hier niet.”

Maart volgend jaar wordt de winnaar van de verkiezing bekend.

Foto: Reinier van Willigen