Nieuws Marketing

Machinefabriek Geurtsen maakt wat nog niet bestaat

DEVENTER - De honderdste hamburgermachine in drie jaar tijd is net klaar en grote voedingsmiddelenfabrikanten als Mora kunnen hun gevulde producten maken door uitvindingen van de Deventer Machinefabriek Geurtsen.

Van onze redactie 11 december 2015

Geurtsen Deventer Ronald Hissink

Negentig man in de fabriek, vijftien mensen permanent aan de slag op de engineer-afdeling. En nu een robot erbij die zonder haperen doorgaat als de personeelsleden naar huis zijn. Machinefabriek Geurtsen denkt met het nieuwste mechanische personeelslid de concurrentie met de lagelonenlanden volop aan te kunnen. Zonder dat er mensen uit moeten. Want de robot zal alleen maar extra werk doen, is directeur Patrick Geurtsen overtuigd.

Meest uiteenlopende machinesHet is een mooi pand, aan de Smyrnastraat. Wie niet weet dat er een grote fabriek huist, loopt er gedachteloos langs. Binnen gaat een wereld open. Van hal naar hal zijn de meest uiteenlopende machines zichtbaar. Geurtsen maakt wat nog niet bestaat. Bijvoorbeeld een robot voor Nefit die gietonderdelen oppakt. "Maar als het al gemaakt wordt door een ander, hoeven wij het niet uit te vinden. Dan kost het te veel", glimlacht Geurtsen. Vandaar ook dat de nieuwe robot 'gewoon gekocht' is. Een investering van een paar ton.

Zijn bedrijf zit al sinds eind jaren zeventig in de oude tapijtfabriek in de Voorstad. Ontstaan uit smederijen die drie generaties teruggaan. Het bedrijf heeft even aan de kachelbouw geroken, tractoren gebouwd en is groot geworden door speciaal machinebouw voor bijvoorbeeld Ankersmit. Tegenwoordig bekend om oplossingen op machinegebied.

Loodzwaar“Als iets arbo-technisch anders opgelost moet worden. Omdat het bijvoorbeeld repeterend of zwaar werk is. Voor de slachterijen bijvoorbeeld: kalverhuiden worden met zout bestrooid. Het is maar een stap in de voorbereiding om de huid verder te bewerken. Maar het wordt wereldwijd met de hand gedaan terwijl die huiden loodzwaar zijn. Wij hebben een machine gebouwd. Maar ook hoe een krimpkous om het koper van de kabels van 3M gemaakt kunnen worden. Of hoe de bakjes filet americain van de Albert Heijn afgevuld kunnen worden: onze vul- en vormmachines staan over de hele wereld. Het is net meccano voor gevorderden. We zijn hier met allerlei bewegingen bezig. Bovendien zit de helft van onze mensen in de buitendienst, om op locaties de boel te onderhouden en leidingwerk te bouwen in zuivel, chemie en pharmacie.”

Honderdste hamburgermachineDe honderdste hamburgermachine staat net klaar. De collega's hebben er feestelijk '100ste' op geplakt. "Die maakt 250 hamburgers per minuut. Ze staan in heel de wereld." Maar nog trotser is Geurtsen op de nieuwe machine die het voor elkaar krijgt vulling in gehakt te doen. "Het was al heel wat om machinaal ronde gehaktballen te maken, maar nu is het mogelijk vulling er in te doen. Gevulde gehaktstaven of -ballen het is nu mogelijk door een machine met een binnen- en buitenbuis waardoor het product loopt. Iedereen kent de gevulde gehaktballen van Mora: die zijn er omdat wij de machine uitvonden. Daar hebben we ook patent op."

Foto: Ronald Hissink