Nieuws Marketing

‘Meer kapperszaken, maar totale omzet neemt niet toe’

Er komen meer kapperszaken, maar de totale omzet neemt niet toe. De kappers proberen zich te onderscheiden door bijvoorbeeld ook smoothies te serveren.

Van onze redactie 23 december 2015

Kapper Thinkstock

Wie zijn ogen open gehouden heeft in het centrum van Deventer, moet het ook zijn opgevallen: de een na de andere kapperszaak opent de deuren. Volgens de meest recente cijfers van onderzoeksbureau Locatus nam de afgelopen vijf jaar het aantal kapperszaken in Deventer met 11 procent (van 63 in 2010 naar 70 op 1 december) en in Raalte 22 procent (van 18 in 2010 naar 22 nu) toe. In Zutphen bleef het aantal kapperszaken gelijk; 31 op 1 december.

Alleenwerkende mannen Gert-Jan Deben van kappersbrancheorganisatie ANKO ziet ook dat er meer zaken bijkomen. Deben: ,,Dat er in Deventer een hausse is wil ik wel geloven, daar heb je volgens mij ontzettend veel alleenwerkende mannen, bijvoorbeeld van Turkse afkomst.'' Hij heeft er een kanttekening bij. ,,Uit onze cijfers blijkt dat de omzet niet toeneemt. De koek moet onder meer zaken verdeeld worden.'' Deben ziet een ongebreidelde groei aan eenmanszaken en kappers aan huis, terwijl de brancheorganisatie er juist graag meer complete salons ziet bijkomen. ,,Die bieden meer werkgelegenheid en een leerplek voor jonge kappers.''

KetensHij ziet ook een sterke groei van ketens. Zoals bijvoorbeeld AMI kappers, dat onlangs ook een zaak voor mannen in Deventer opende. De man krijgt sowieso steeds meer aandacht voor zijn uiterlijk. Gertjan Slob, van Locatus: ,,Ook mannen worden steeds meer mediterraans, minder Calvinistisch.'' Deben kan op basis van de cijfers niet bevestigen dat er steeds meer mannen naar de kapper gaan. ,,Maar ik zie ook dat steeds meer mannen een kapsel hebben met korte elementen dat bijna wekelijks moet worden bijgewerkt.'' Een trend die daar op inspeelt is de barbier. Deben: ,,In navolging van de mannen van schorem in Rotterdam zie je ook in de regio steeds meer van dat soort zaken.''

Om de anderhalve week Het zal de 17-jarige Amza Razeq uit Deventer niet overkomen dat hij zich niet op tijd laat bijknippen en scheren. Wanneer hij zijn haar strak naar achter wil doen, steken er soms net een paar kleine haartjes aan de zijkant uit. Die storen hem zo dat de scholier van het Slatink het liefst om de anderhalve week naar de kapper gaat. ,,Mijn haar groeit zo snel, dat het gewoon niet meer mooi in model zit als ik langer wacht'', vertelt Amza die vaste klant is bij Colak & Khattat's Barbershop.

De Barbershop aan de Brinkgreverweg 28 in Deventer opende een half jaar geleden en wordt gerund door de Koerdische Ridvam Colak (19), zijn neef Mustafa Colak (23) en zijn vriend Reza Kattat (23).

BeatsVolgens Ridvam, die sinds twee jaar in het bezit is van een kappersdiploma, nemen vrijwel alleen maar jongeren plaats op de kappersstoel. Met de bonkende beats van verse hiphopmuziek als muzak, maken Ridvam en Amza een praatje.

Amza voelt zich in de salon helemaal zijn gemak. ,, De sfeer is hier relaxt. Ik vind het namelijk niet fijn om tegen andere kapsalons te zeggen dat ze bijvoorbeeld iets fout doen. Hier kan ik dat wel gewoon doen.''

Foto: Thinkstock