Kennis Marketing

Meer omzet genereren: 7 manieren om de omzet te verhogen

Je wilt meer omzet genereren, bijvoorbeeld met jouw winkel of webshop. Hoe pak je dat aan, bijvoorbeeld in de detailhandel? De 4 traditionele P’s van marketing kunnen je goed op weg helpen. Zorg dat je nadenkt over het product, de prijs, promotie en de plaats. Het gaat om wat je verkoopt, voor welke prijs je dat doet, hoe je dat promoot en welke kanalen of verkooplocatie je kiest. Daarnaast delen we een aantal praktische tips met je. Daarmee werk je op 7 manieren aan meer omzet voor jouw bedrijf.

Van onze redactie 10 februari 2022

Omzet meer genereren detail handel

7 manieren voor meer omzet

Je kunt meer omzet behalen met deze 7 manieren:

  1. Voorkom passiviteit

  2. Verruim de openingstijden (online)

  3. Focus op bestaande klanten

  4. Zoek samenwerkingen op

  5. Vraag om reviews

  6. Verhoog de prijzen

  7. Informeer medewerkers

1

Voorkom passiviteit

Meer omzet genereren gaat niet helemaal vanzelf. De kans is groot dat je zelf in actie moet komen. Dat kan heel direct door potentiële klanten te bellen, door ze e-mails te sturen of zelfs langs de deur te gaan. En het kan iets minder direct, bijvoorbeeld door advertentieruimte in te kopen of jouw bedrijf op een andere manier zichtbaar te maken.

Zorg er in ieder geval voor dat je actief aan de slag gaat met jouw marketing en bekendheid. Pas als je top-of-mind bent bij jouw (potentiële) klanten krijg je de kans om de omzet te verhogen. Stap dus over je onzekerheid of passiviteit heen, om er zelf iets van te maken.

2

Verruim de openingstijden (online)

Je kunt bijvoorbeeld meer omzet behalen door de openingstijden van jouw bedrijf te verruimen. En misschien lukt dat niet in letterlijke zin, als je een winkel hebt waarmee je gebonden bent aan wet- en regelgeving op dat gebied.

Dat neemt niet weg dat je andere kanalen kunt toevoegen. Heb je al een webshop? Daarmee ben je 24 uur per dag geopend. Dus vraag jij je af ‘hoe maak ik meer omzet’? Zorg er dan voor dat je zo goed mogelijk bereikbaar en beschikbaar bent. Voorkom dat je klanten ‘nee’ moet verkopen.

3

Focus op bestaande klanten

Veel ondernemers denken ‘ik wil meer omzet’ en zoeken dan naar nieuwe klanten. Maar, wist je dat het vinden van een nieuwe klant 7x meer inzet kost dan het behouden van een bestaande? Juist als je al (veel) klanten hebt is dat een ware goudmijn.

Heb je bijvoorbeeld e-mailadressen van ze verzameld? Of kun je via de producten of diensten die ze gebruiken contact opnemen? Spreek hen aan. Ze hebben al eens bij je gekocht, dus zijn meer geneigd om dat nog eens te doen. Zo maak je meer omzet, zonder dat je er een nieuwe klant voor nodig hebt.

4

Zoek samenwerkingen op

Verder kun je meer omzet genereren door te gaan samenwerken. Kun je jouw aanbod bijvoorbeeld in de vorm van een licentie beschikbaar maken? Of zijn er anderen die van toegevoegde waarde zijn op de producten of diensten die je aanbiedt?

Je maakt meer omzet als je 50% verdient van een groot bedrag, dan 100% van een klein bedrag. Door de krachten te bundelen is de kans groot dat jullie daar allebei beter van worden. Zo verdien je de investeringen in de samenwerking snel terug, en genereer je meer omzet.

5

Vraag om reviews

Zowel bij nieuwe klanten als bestaande klanten is het een goed idee om naar reviews te vragen. Hoe hebben zij de dienstverlening ervaren? En willen ze daar iets over zeggen, om vertrouwen te kweken bij anderen die jouw aanbod bekijken?

Je kunt meer omzet genereren, omdat je anderen laat vertellen hoe blij ze zijn met hun keuze. Dat voorkomt dat je alleen zelf kunt vertellen hoe goed jij je best doet. Zodra anderen dit over je zeggen komt dat automatisch betrouwbaarder over op nieuwe klanten die jou overwegen.

6

Verhoog de prijzen

En ben je benieuwd hoe je meer omzet kunt maken, zonder dat je meer hoeft te verkopen? Je kunt op allerlei manieren de prijzen verhogen. Je kunt ervoor kiezen om gewoon de prijs te wijzigen en het product of de dienst gelijk te houden. Aan de andere kant kun je het product in kleinere verpakkingen verkopen of binnen jouw diensten kritisch kijken naar wat er echt nodig is.

Bovendien kun je op die manier proberen om extra’s die je eerst gratis aanbod nu betaald te verkopen. Zo kun je de omzet verhogen door de prijzen op te laten lopen, zonder dat klanten daar veel van merken.

7

Informeer medewerkers

Ten slotte is het een goed idee om medewerkers te informeren over de manier waarop je zaken doet met jouw bedrijf. Wat zijn de producten of diensten waarmee je veel marge maakt? En hoe gebruik je het businessmodel om voldoende te verdienen? Je kunt meer omzet genereren door ook hen aan te geven waar de prioriteit ligt.

Meer omzet genereren

Dus wil je meer omzet genereren en ben je benieuwd hoe je dat aanpakt? Gebruik de bovenstaande tips. Zo zorg je ervoor dat je de omzet kunt verhogen, al zal je daarmee zelf aan de slag moeten. Alleen op die manier bereik je meer klanten, spreek je jouw bestaande klanten opnieuw aan of doe je het allebei. Dat kost tijd en moeite, en wellicht ook geld. Aan de andere kant ga je meer omzet maken, dus verdien je de kosten waarschijnlijk snel weer terug.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws