Nieuws Marketing

Met ijs alleen red je het niet

Merel van Beers 21 december 2015

Metijsalleenredjehetniet1065

Begonnen als schaatsbaan met koek en zopiekraampje, maar inmiddels uitgegroeid tot overdekte schaatswalhalla's. Waarom? Een ijsbaan aanleggen en onderhouden kost een vermogen en geld van gemeente en sponsors is niet meer vanzelfsprekend. Horeca moet daarom vaak het gat in de begroting dichten. En dan is het dus de kunst zoveel mogelijk mensen naar je tijdelijke schaatsbar te trekken, zo bericht het Brabants Dagblad.

Promotie

Leuk om te zien. Een ruimte vol met schaatsende kinderen. In Oisterwijk is de baan dan ook regelmatig open voor de lokale basisscholen. Voor niks. "Maar we hopen natuurlijk dat die kinderen enthousiast worden en met de familie terugkomen", calculeert Toin Verhoeven. Met Biem Verhoeven zorgt hij al sinds 2004 voor het schaatsplezier op de Lind in Oisterwijk. Hij weet dan ook dat je moet investeren om op z'n minst quitte te spelen. De samenwerking met de Linda de Mol Foundation is een goed voorbeeld. Tien procent van de kaartverkoop gaat naar die stichting. "Maar daarvoor in de plaats worden we wel genoemd op Twitter en Facebook van Linda met een miljoenenpubliek." Kwestie van slim ondernemen volgens Verhoeven. Toch red je het daar niet alleen mee. Verhoeven: "Als we niet minimaal de helft van de begroting hebben opgehaald bij sponsors beginnen we er niet eens aan."

Sponsors

Winterland in Oss is helemaal betaald met sponsorgeld. Maar daar is dan ook de horecafunctie verdwenen. De gemeente gaf 75.000 euro aan subsidie. Ondernemers legden bijna twee ton neer voor de ijsbaan in het centrum van de stad. Voorheen nog een groot evenement, maar in Oss zijn ze terug bij af met een openlucht ijsbaan, glühwein en een kop erwtensoep.

Volgens organisator John van Boekel ligt het aan de 'crisis'. Maar gedoe in het bestuur van het evenement speelde Winterland parten. Het voltallige bestuur stapte dit jaar op. Van Boekel nam het over. Hij schrapte de horecafunctie. "Op de Heuvel zit al genoeg. We proberen elkaar te stimuleren in plaats van te beconcurreren."

Maar de schaatsbaan die ze voor vier jaar hebben gekocht van IceWorld moet zich wel gaan terugverdienen. Van Boekel hoopt dat met de kerstmarkt te bereiken. Houten chalets vormen een verbinding tussen de kerk en de ijsbaan. Nu nog gratis te huren. Maar volgend jaar wordt er een bedrag voor gevraagd. "In plaats van horeca willen we inzetten op cultuur", aldus John van Boekel die een voorstelling à la The Passion op zijn programma heeft staan in de Grote Kerk.

In Haaren hoeven ze geen rekening te houden met de omliggende restaurants. De Haarense Winterweken zijn daar een begrip, met dank aan veel vrijwilligers maar vooral aan ondernemer Mike Michels. Zijn café wordt elk jaar door Stichting Winterweken omgebouwd tot skihut. "Met de spullen die Michels heeft betaald. Maar wij regelen het sponsorgeld", vertelt Sander van den Anker van de Stichting. In Haaren is de begroting in tweeën gesplitst. Koop je een biertje, dan reken je af bij Michels. Wil je schaatsen dan gaat het geld naar de stichting. De begroting ligt elk jaar rond de 40.000 euro. "Waarvan zeker 30.000 van sponsors moet komen." De rest wordt betaald van de kaartopbrengst en baanverhuur. Mooi verdienen voor Michels dus. "Nou ja, die moet wel nog de stroomrekening betalen", aldus Van den Anker.

En die zal dit jaar zeker niet meevallen. Donderdag en gisteren tikte de meter de vijftien graden aan. In Vught werd bijna de halve baan afgezet. In Oisterwijk kon worden doorgeschaatst, maar draaiden de koelmachines op volle toeren. Vroeger draaiden die nog op diesel. "Toen heb ik wel eens een rekening van 18.000 euro gehad", weet Verhoeven nog. Groene stroom heeft op veel plekken de dieselmotoren vervangen. Maar met deze temperaturen zal de rekening ook niet mild zijn. Het is een van de redenen dat 'de schaatsbaan' een risicovolle onderneming blijft.

VrijwilligersUdenhout besloot de spanning niet op te zoeken en zijn Winterparadijs te schrappen. "Met pijn in het hart", volgens Geert Jan Reukers. Zelf zit hij vol enthousiasme, maar die motivatie werd door te weinig mensen gedeeld. En zonder vrijwilligers durfde hij het niet aan.

Ooit was dat in Udenhout wel anders. In 2013 hadden ze daar nog de grootste baan van de regio. "Een topjaar. Op de voetbalvelden van SvSSS met een omgebouwde sportkantine", aldus Reukers die in 2016 wél hoopt het plaatselijke ijs op te kunnen.

LocatieToch lijkt het dorpscentrum de beste plek voor een succesvolle schaatsbaan. In Oisterwijk werd vorig jaar uitgeweken naar het Piet Plezier-terrein. Maar een ontmoetingsfunctie hou je volgens Verhoeven alleen als je in het centrum blijft. En ook rekening houdt met je doelgroep.

"Weten wat de inwoners willen", legt Verhoeven uit. "In Oss wilden ze hetzelfde doen als in Maastricht. Maar zo'n groot evenement met kermis en kerstmarkt werkt alleen daar. In Haaren is de skihut een succes, maar dat zou in Oisterwijk niet genoeg mensen trekken."

Wat heb je dus nodig? Geldschieters, genoeg vrijwilligers, flink wat promotie, het liefst subsidie van de gemeente, een mooie locatie en genoeg tijd om je geld terug te verdienen. Alles afgevinkt? Dan ben je er klaar voor. Verhoeven: "En dan is het elk jaar hopen dat de begroting minimaal op nul uitkomt." Maar met 14 graden boven nul kan dat dit jaar nog wel eens flink tegenvallen.

Elk jaar is het de vraag. Komen ze er wel of niet? Een greep uit de (grote) ijsbanen in ons gebied.

Haarense Winterweken: bij café Michels in samenwerking met een stichting die de baan regelt. Al zes jaar een succes met o.a het fluitketelschuiven als populair onderdeel.

Uden On Ice: overdekte ijsbaan van zo'n 900 vierkante meter met icetubebaan en sfeergalerij. Evenement wordt steeds groter evenals de curlingcompetitie. Horeca wordt verzorgd door Party Catering Verstraten.

Winterland Oss: ooit een groot evenement dat toeristen uit heel Nederland zou moeten trekken. De nieuwe organisatie heeft een openluchtijsbaan gekocht voor vier jaar via IceWorld.

DongenIce: de schaatsbaan (en roetsjbaan) staat er voor de negende keer en draait dit jaar met zo'n tweehonderd vrijwilligers. Het evenement kost ruim twee ton.

Winterparadijs Udenhout: werd dit jaar afgelast door te weinig animo voor werkgroepen. In 2011 ook al afgelast.

Bosch Winterparadijs: evenement op de Parade met als vaste trekpleister Joris' Kerstboom. De winterparade krijgt 25.000 euro subsidie.

Winterparadijs Oirschot: het evenement van twee naar drie weken in 2014. De overdekte baan staat op de markt.

Oisterwijk On Ice: terug op De Lind. Vorig jaar bij Piet Plezier vanwege onenigheid dat het nieuwe bestuur kreeg met de gemeente over o.a geluidsoverlast en sluitingstijden. Toin Verhoeven was ermee gestopt maar besloot het weer over te nemen.

IJsbaan Vught: reservepotje was leeg na het instorten van het dak vorig jaar. Maar de ijsbaan op het Marktveld staat er weer.

Winterpark Schijndel: schaatsen, ijshockeyen, curling en verschillende optredens bij de Glazen Boerderij aan de Markt waarvan een gedeelte overdekt is.

JuinpalIJS in Rijen: In 2013 groot opgezet door stichting Juin, maar haakte daarna af vanwege tegenvallende cijfers en geen steun van de gemeente.

Veghel On Ice: in de Proeffabriek aan de Noordkade met arrangementen voor kinderfeestjes, borrels of 'dancing on ice'.