Nieuws Marketing

Niet-uit-Blik: verse groenten uit de tuin van een topjurist

Michiel de Hoog (42) was jurist bij het Havenbedrijf Rotterdam en zat in het verre Oman. Tot hij op een dag besloot ontslag te nemen en fulltime kok te worden. "Ik had het niet meer naar mijn zin. De hele dag op kantoor. Het begon te veel op echt werken te lijken. En de interesse voor koken was er altijd al", vertelt De Hoog in een interview met het Brabants Dagblad.

Jessica Maas l Foto: Jeroen de Jong 3 juni 2016

Juristnietuitblik2

De destijds 32-jarige jurist ging weer naar school. Volgde de koksopleiding. Lachend: "Dat was wel even wennen. Stond ik tussen de puisterige pubers in de keuken voor 6 euro per uur."

Maar hij zette door. Niveau 1, 2, 3 en 4. Later werkte hij als kok in de keuken van Delicees in Dordrecht. Hij leerde veel van de chef-kok en eigenaar. "Hij gebruikte alleen topproducten." Maar na een tijdje begon het opnieuw te kriebelen. "Ik ben mijn passie voor koken niet kwijtgeraakt, maar bij een restaurant komt zoveel meer kijken. Het begon me te veel op echt werk te lijken." Hij zag bovendien hoe de chef-kok en zijn collega's moeite deden om topproducten te vinden.

Hark en schopEr volgde weer een telefoontje naar Kruisland. Naar zijn moeder. Of hij op het land een kas kon neerzetten. Hij begon met koolrabi, met doperwten. "En een hark en een schop." Hij had mazzel. De eerste oogst ging goed. Het was het begin van zijn bedrijf 'Niet-uit-blik'. Inmiddels staat er 2.000 vierkante meter folietunnel kas. De Hoog laat het enthousiast zien. "Zelf gebouwd. Het is net hutten bouwen. Buiten spelen."

In de kassen staan zijn seizoensgroenten. Rijen Mesclun (de Franse slamix), snijbonen, tomaten in zwarte emmers. De Hoog laat een groen, groot, gerimpeld exemplaar zien. "Deze wordt enorm en die rimpels blijven. Mooi toch?"

In de andere kas pakt hij een peul vol met doperwten. "Proef maar!" Ook cressen in allerlei smaken, rucola, mizuna, little gem en wilde spinazie horen tot zijn assortiment.

Eetbare bloemenVerderop eet hij een gele bloem op. "Eetbare bloemen. Een aardigheidje. Ik kook nog wel eens voor een feest. Is altijd een mooie decoratie."

De kunst is nu, vertelt hij, om zijn kwaliteit standvastiger, constanter te maken. "Ik experimenteer veel en er gaat ook veel mis."

Biologisch mag hij zijn groenten niet noemen, maar wel duurzaam. Bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt hij niet.

Kleinschalig en exclusief, daar draait het om. Hij levert rechtstreeks aan toprestaurants in de omgeving. "Biologisch is niet de trend geworden, maar regionaal. Korte ketens, dat is belangrijk. Voor de chefs in de restaurants draait het echt om de kwaliteit."

Bestellen via WhatsAppVaak komen ze de groenten bij hem halen of De Hoog brengt ze zelf. Bestellen gebeurt via WhatsApp. "Daar zoek ik nog iemand voor, een whizzkid die het leuk vindt om hiervoor een app te ontwikkelen."

Omdat De Hoog met zijn groenten nog geen heel dikke boterham verdient, staat hij nog vaak in de keuken. Hij geeft kookworkshops en in het weekeinde is hij kok in een restaurant in Antwerpen. Die afwisseling bevalt hem goed. "Ik heb nu een mooie mix. Het contact met de chefs, buiten hutten bouwen, het zoeken naar nieuwe producten."

Biologisch is niet de trend geworden, maar regionaal. Korte ketens, dat is belangrijk