Nieuws Marketing

Oldenzaalse runt reisbureau in Tanzania

Elly Siers bestiert vanuit Oldenzaal een reisbureau in Tanzania. Ondertussen zet ze zich thuis in voor vluchtelingen en mensen met een smalle beurs. Want: ,,We zijn met zijn allen gelijk."

Van onze redactie 13 november 2015

Ellysiersfransnikkels

De ogen van Elly Siers beginnen te stralen als ze op haar mobieltje een filmpje laat zien dat ze vorig jaar Pasen maakte tijdens een van haar vele bezoeken aan Khayelitsha. In dit township van Kaapstad was ze samen met haar man Hans getuige van een indrukwekkende kruistocht. Een donkere Zuid-Afrikaanse zwaait vrolijk naar de Twentse cameravrouw als ze in de gaten heeft dat ze gefilmd wordt. „Ik krijg echt heimwee als ik die beelden zie”, bekent Siers. „Zo mooi dat je twee verschillende culturen mag meemaken. Maar de Twentse cultuur, met zijn noaberschap, die blijft natuurlijk altijd in ons bloed.”ReisbureauHaar wieg stond in Reutum, opgroeien deed ze in Oldenzaal en Afrika is haar tweede thuis. „We hebben echt een klik met dat continent. De mensen, de sfeer, de geuren en de kleuren.” Elly Siers is directeur en eigenaar van Africa Travel Chaka, een reisbureau dat gevestigd is in Tanzania en volgend jaar zijn tienjarig bestaan viert. Hoe komt een Oldenzaalse ertoe om aan zo’n avontuur te beginnen? „Tijdens een van onze privéreizen door Afrika hebben we in Tanzania de gids Peter Urasa ontmoet. We hadden een geweldig mooie reis door het zuidelijk deel van Tanzania gemaakt. Begonnen in Dar-es-Salaam en eindigend in Malawi. Toen we afscheid van Peter namen, vroeg Hans hem wat zijn doel in het leven was. Peter antwoordde dat hij ooit graag voor zichzelf wilde beginnen. Maar hij had geen eigen huis en kon ook geen lening bij de bank krijgen.”

Micro-financiering„We hebben afscheid van elkaar genomen. Maar wel met de belofte dat we absoluut terug zouden komen in Tanzania. Anderhalf jaar later hebben we dat gedaan. Hans wilde van Peter weten wat hij nodig had om zijn eigen bedrijfje te beginnen. Door middel van micro-financiering hebben we toen vier Toyota Landcruisers aangeschaft, met een licentie voor de wildparken, en zijn we met Chaka begonnen. Vanuit Oldenzaal doe ik zelf de sales voor Chaka, het Swahili-woord voor de bush en alles wat met wildlife te maken heeft.”

Foto: Frans Nikkels