Nieuws Marketing

Oliebollenbakker uit Deventer hecht geen waarde aan oliebollentest

Ondanks twee vernietigende oordelen van de AD Oliebollentest, in 2007 en 2014, blijft Arnold Verkuil onverstoorbaar zijn baksels in het vet gooien. "Ik hecht totaal geen waarde aan al die tests", zegt de 60-jarige oliebollenbakker uit Deventer vanuit zijn kraam op het winkelcentrum De Flora in Colmschate. "En mijn klanten ook niet, volgens mij."

Van onze redactie 22 december 2015

Oliebollen ANP

Die indruk lijkt te kloppen. De aanloop op deze zaterdagmiddag is behoorlijk. "Ik kom al jaren speciaal hierheen om oliebollen te halen", zegt Rob Janssen (47) uit Terwolde. Hij is een echte liefhebber. "Ik eet het hele jaar door oliebollen en hier vind ik ze het lekkerst. Ze zijn goed gevuld en niet te vet."

Geen sterrendiner Oliebollen eten wordt niet als een culinaire beleving beschouwd en over de smaak moet je niet te ingewikkeld gaan doen, vindt Verkuil, die het AD dit jaar niet langs heeft zien komen. "Het is een oliebol, geen sterrendiner", zegt de doorgewinterde oliebollenbakker, die al 23 jaar met zijn kraam in Colmschate staat.

CrisisVerkuil erkent wel dat de zaken iets minder gaan de afgelopen jaren. "Maar dat komt door de economische crisis. Daar heb je in deze branche nog steeds onder te lijden."

PensioenIs de oorzaak niet stiekem toch het cijfer 3,5 dat het AD zijn producties vorig jaar toebedeelde? "Mensen lachen daar om, heb ik gemerkt. Ze willen het toch zelf proeven. Ik gebruik al jaren hetzelfde recept en krijg eigenlijk nooit klachten. De zaken gaan goed genoeg om het tot mijn pensioen vol te houden."

Groot, stevig en met veel rozijnenDat het AD de oliebollen van Verkuil vorig jaar omschreef als 'heel rare wangedrochtjes' is Peter Bourgonje uit Deventer een zorg. "Ik vind dat ze er juist erg smakelijk uitzien", zegt hij "Groot, stevig en met veel rozijnen. Mijn ogen worden er naartoe getrokken." Peter hecht vooral waarde aan andere criteria. "Wat mij direct opvalt, is dat alles heel schoon oogt in deze kraam. Als het hier een grote smeerboel was geweest, zou ik er met een grote boog omheen zijn gelopen."

Smaak Maar het draait per slot van rekening om de smaak. Peter stouwt op verzoek een oliebol - uit de zak die hij zojuist gekocht heeft - in zijn mond. "Ik geef 'm een 7. Lekker luchtig oliebolletje." Rob springt hem bij. "Helemaal mee eens, al wil ik zelfs een 8 geven. Ik heb de zak vaak al leeg voordat ik de auto instap."

Foto: ANP