Nieuws Marketing

Ondernemersechtpaar gaat de wereld over met paraglidingschool Inferno

De beelden zijn werkelijk adembenemend. En ook al zien ze de opnames van de vele vluchten en paraglidesafari's zelf voor de duizendste keer, Roland en Esther ter Harkel blijven glunderen. Met paraglidingschool Inferno heeft het stel op internationaal vlak de afgelopen 25 jaar keihard aan de weg getimmerd.

Van onze redactie 30 december 2015

Roland en Esther ter Harkel Bert Kamp 1

"Risico's? Het enige waar je angstig voor hoeft te zijn, is dat je eraan verslaafd raakt", zegt Roland direct bij de ontvangst in de winkel aan de Plesmanweg. Het zijn woorden die ook op hem volledig van toepassing zijn. Want na een eerste kennismaking met paragliden, eind jaren tachtig, raakte hij naar eigen zeggen besmet met het vliegvirus. Vervolgens groeide hij uit tot een veelgeprezen instructeur. En inmiddels reist hij zo'n beetje naar alle uithoeken van de wereld om mensen op te leiden en groepen te begeleiden. Van Brazilië tot Zuid-Afrika en van Kenia tot Marokko. "Niets is mooier dan paragliden. De ultieme vorm van vrijheid. Je komt in een derde dimensie. En het is in drie dagen te leren en inmiddels hartstikke veilig", vertelt hij.

AvontuurOnlangs reisde een documentairemaker met hem mee naar Marokko. Daar begeleidde Ter Harkel een groep van de RegioBank tijdens een zogenaamde safari. Het resultaat van het bijzondere avontuur in het telkens wisselende landschap is indrukwekkend. En ook al is er nog geen zender bereid gevonden de documentaire te vertonen, Roland en Esther zijn trots op de beelden. "Het gaat erom dat mensen met een verhaal thuiskomen, een avontuur beleven. Dat zie je heel sterk terug", vertelt het stel.

LaagdrempeligBovendien is de sport laagdrempelig. "Het is voor alle lagen van de bevolking'', zegt Esther. "Laatst zaten er in een groep waarmee we in Frankrijk waren een arts en een advocaat, maar ook een stukadoor en een vrachtwagenchauffeur. Vaak levert dat juist een geweldige wisselwerking op. Bovendien is het paragliden als gemeenschappelijk interessegebied al bindend."

Zuid-Frankrijk Inferno beschikt zelf inmiddels over meerdere voorzieningen. In Sibculo, waar mensen door middel van een lier kunnen paragliden op 600 tot 700 meter hoogte, ontvangt het bedrijf jaarlijks tussen de vijftig en honderd cursisten. Ook het Duitse Sauerland is een vaste cursuslocatie. Maar het absolute paradepaardje van het echtpaar bevindt zich in Zuid-Frankrijk. Aan het Lac de Serre-Ponçon om precies te zijn.

De vlieglocatie van Inferno, waarop binnenkort een splinternieuw appartementencomplex verrijst, trekt jaarlijks 350 tot 400 paragliders, die daar gemiddeld een week verblijven om in een natuurrijke entourage vol bergen en water de meest bijzondere vluchten te maken.

Seizoensgebonden Esther, even gepassioneerd als haar man, is wat meer op de achtergrond werkzaam en past inmiddels, in letterlijke zin, op de winkel als Roland van huis is. Op 1 januari opende het stel immers een zaak aan de Plesmanweg, dat veel meer omvat dan alleen paragliden. "Het blijft seizoensgebonden. Vandaar dat we ons hier nu ook richten op het onderhoud, de verkoop en de verhuur van ski's en snowboards. Merkwaardig genoeg was er geen bedrijf meer in Almelo dat dat deed", vertelt Esther. "Voor een paar houten ski's moet je naar een sportzaak. Wil je wat goeds of wat speciaals, dan ben je hier aan het juiste adres", vult Roland aan. "Daarnaast kunnen we hier Ultimate Grip aanbrengen op ski's en snowboards. Door een soort kartelrandje aan de zijkant krijg je veel meer grip in bochten en bij het remmen. Vergelijk het met een broodmes, dat in sneeuw meer weerstand heeft dan een vleesmes. In Nederland zijn we één van de weinigen die dat doen. Ja, wat dat betreft hebben we best een bijzondere onderneming."

Foto: Bert Kamp