Nieuws Marketing

Oude betonfabriek MBI in Raalte gaat tegen de vlakte

RAALTE – Het einde is in zicht voor de oude betonfabriek van MBI in Raalte. Het pand wordt gesloopt, nadat de oude fabriek ruim vijftien jaar leeg heeft gestaan.

Van onze redactie 14 december 2015

MBI Raalte Gerard Vrakking

Tijd, vocht en wind hebben de hal getransformeerd in een bijna surrealistisch decor. De bruinrode kleur van roest zorgt voor een spetterend contrast tegen de harde grijze achtergrond van stalen balken en de betonnen vloer. De kleurrijke graffiti op afgebladderde muren, het is een lust voor het oog. Binnen een half jaar zal het moeten wijken. Nog even en Nederland is een van zijn meest fotogenieke locaties kwijt.

FotogeniekDe voormalige betonfabriek aan de Kanaaldijk Oostzijde, in de oksel van de N35, het spoor en het kanaal, is een magneet voor fotografen en cameramensen in binnen- en buitenland. "Dit is een van de meest fotogenieke plekken van het land", durft Henk Zielman te beweren. Dagelijks bellen er mensen om te vragen of ze foto's of filmpjes mogen maken. Zielman, beheerder én bewoner van het terrein, probeert behulpzaam te zijn, maar niet alles staat hij toe. "Feesten of festivals doen we niet. Het moet veilig blijven."

Zielman is kunstenaar, oud-medewerker van de betonfabriek, supermarktemployee en beheerder van het fabrieksterrein. "Ik ben geboren in het jaar dat de fabriek voor het eerst open ging. Volgend jaar ga ik met pre-pensioen en dan gaat de fabriek tegen de vlakte. Natuurlijk doet het me wat dat het gesloopt wordt. Ik heb hier zo veel meegemaakt. Hopelijk blijft er een plekje voor me beschikbaar als de bulldozers komen."

Foto: Gerard Vrakking