Nieuws Marketing

Oude tijden herleven: Wijhenaar Jonkman brengt brood aan huis

Jacco Jonkman uit Wijhe werkte met veel plezier in de autobranche. Maar toen hij na een reorganisatie zijn toekomst noodgedwongen anders moest inrichten, besloot hij online brood te gaan verkopen en zelf aan huis te bezorgen. Een schot in de roos, zo blijkt een jaar later. En hij is niet de enige die brood ziet in een eigen online bakkerszaak.

Van onze redactie 25 november 2015

Brood 5

Het ligt niet voor de hand, nee. Een salesmanager in de autosector die brood gaat bezorgen. Maar soms lopen de dingen zoals ze lopen."Na een reorganisatie moest ik op zoek naar iets anders. Ik had vorig jaar gelezen over online verkoop van brood en ik zag er wel wat in." Jacco Jonkman is inmiddels blij verrast over de uitwerking van zijn opmerkelijke beslissing. Maar liefst honderd adresjes per week bezoekt hij wekelijks met de auto of zijn broodbusje. "Ik begin 's ochtends om 8.00 uur met een bezoek aan de leverancier in de gemeente Raalte. Als ik dan de bestellingen heb, ga ik op pad. Meestal ben ik rond het eind van de middag weer klaar. Ik bezorg in Deventer, Zwolle en overal er tussenin. Het houdt me wel aardig bezig."

LeverancierHet bezorgen van brood neemt een vlucht in de regio. Ook in onder meer Heino, Zwolle, Zutphen, Lochem en Dronten zijn bezorgbakkers actief. Ze halen brood bij de leverancier en bezorgen bij de klanten die online een bestelling bij ze deed. Jonkman: "Een beetje zoals de bakker vroeger werkte. Aan huis dus. Alleen wij bakken het brood niet zelf, maar halen het bij de leverancier. En dat heeft voordelen, want we kunnen altijd leveren, maar houden nooit brood over. Daardoor kunnen we de kosten ook laag houden."KennisEchte kennis over het bakkersvak is niet direct nodig, alhoewel het handig is om het broodnodige te weten. "Vooral in het begin kreeg ik vragen van mensen over het soort brood en hoe het dan gemaakt wordt. Dan is het goed om in ieder geval de verschillende soorten brood te kennen en te weten hoe het gemaakt wordt."WebsiteSommige bezorgbakkers zijn onderdeel van een gezamenlijke website, zoals bijvoorbeeld broodbezorgd.nl, maar Jonkman heeft een eigen website. "Die heb ik met hulp van een kennis gemaakt. Het werkt als een tierelier. Alles staat er mooi overzichtelijk op." De online bakkerswinkel lijkt voor Jacco een recept voor succes. Zelfs als het hard regent en de meeste mensen liever binnen blijven, trekt Jonkman er met een glimlach op uit. "Dat is ook het voordeel van brood laten bezorgen, toch? De klant kan lekker binnen blijven, zelfs de hond mag in de mand blijven zitten. Ik kom wel naar de klant toe."