Nieuws Marketing

Overheid prijst ons uit de markt

NATASJA DE GROOT | Foto: Marco Okhuizen 9 december 2015

Ontevredenondernemersoverheid1065

Gemeenten en provincies spelen 'ondernemertje' over de ruggen van bedrijven. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn die oneerlijke praktijken spuugzat. "Dit moet veranderen, en wel snel."

Het is voor ondernemers soms al lastig genoeg om zich staande te houden, laat staan als de grootste concurrent de overheid is. Volgens de ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW overkomt dit veel bedrijven - groot en klein én uit verschillende branches: overheden prijzen hen uit de markt, waardoor ze opdrachten en omzet mislopen.

De wet Werk en Overheid zou dit moeten voorkomen, maar in de ogen van de ondernemers werkt die wet niet. "Overheden mogen in principe geen economische activiteiten uitvoeren, tenzij dit in het algemeen belang is. Dat excuus grijpen ze vaak aan. En daarmee kunnen ze gewoon hun goddelijke gang gaan," luidt de snoeiharde kritiek van Michaël van Straalen van MKB-Nederland.

Zwartboek

Ondernemers hebben er schoon genoeg van en willen dat er een eind komt aan de oneerlijke concurrentie. Om de druk op te voeren, komen ze vandaag met een zwartboek met een aantal verhalen van gedupeerde ondernemers.

Zoals die van de Amsterdamse ondernemer Erik Grooters. Sinds 2008 is hij de trotse eigenaar van een fotowinkel, maar het lachen is hem inmiddels vergaan. De gemeente Amsterdam heeft besloten om in het stadskantoor - niet ver van zijn winkel - een pasfotomachine te plaatsen. Service voor aanvragers, zegt de gemeente, maar ook concurrentie. "De gemeente gaat in het stadskantoor toch ook geen broodjes of kroketten verkopen", briest Grooters in het AD. "Als er een straattegel scheef ligt of een stoplicht niet werkt, dan hoort de gemeente dat in het kader van het algemeen belang op te lossen. Een pasfotomachine heeft helemaal niets te maken met het algemeen belang."

Deze 'grap' kost de ondernemer naar eigen zeggen zo'n 80 procent van zijn omzet. Voor buurtbewoners pakt het voordelig uit; zij tellen voor 5 foto's uit de machine 5 euro neer. Bij Grooters zijn ze voor 12 pasfoto's 11,50 euro kwijt. "Maar," zo voegt Grooters eraan toe, ,,dan krijgen ze er wel zes gratis foto's bij met een mooie lach."

Oneerlijke concurrentiePeter Verbij, eigenaar van jachthaven Wolderwijd in Zeewolde, is ook niet erg gelukkig. Met zijn commerciële jachthaven moet hij opnemen tegen de naastgelegen jachthaven die de gemeente voor 2 miljoen euro heeft verbouwd. De kosten van de ligplaatsen daar liggen zo'n 20 procent onder die van hem. "Oneerlijke concurrentie," concludeert hij boos.

ToerismeDe gemeente heeft zijn kritiek van tafel geveegd: onder het mom van het algemeen belang om zo toerisme naar Zeewolde te trekken.

Het zijn zomaar twee van de vele honderden klachten die bij de werkgevers zijn binnengekomen, sinds de wet vorig jaar officieel van kracht werd.

Als het aan de ondernemers ligt, wordt de wet aangepast. Van Straalen: ,,Die uitzondering van algemeen belang moet eruit. Overheden horen niet voor ondernemertje te spelen."

De bedrijven zouden wel eens heel snel op hun wenken kunnen worden bediend. De klachten uit het bedrijfsleven zijn bekend bij minister Kamp van Economische Zaken en hij neemt de opmerkingen mee in een evaluatie van de wet. Die wordt nog voor het eind van dit jaar verwacht.