Nieuws Marketing

Paniek na mislukte guerrilla-marketingactie in Deventer

Alle alarmbellen gaan af als een medewerker van woonbedrijf Ieder1 in Deventer de politie belt over een verdacht pakket en een snel wegrijdende auto. Het blijkt om een doos met onschuldig foldermateriaal te gaan. Dat schrijft De Stentor.

RUDI HOFMAN ANGELIQUE RONDHUIS | Foto: ANP/Ginopress (archieffoto) 24 mei 2017

ANP ginopress explosieven 50843261

,,Een onbezonnen guerrilla-reclame'', zo typeert Michael Haase van Woonbedrijf Ieder1 de actie van dinsdagochtend. Zijn kantoor werd ontruimd voor een, naar later bleek, knaloranje doos vol reclamemateriaal. Nadat explosievenverkenners hadden vastgesteld dat er geen gevaar was, konden de mensen van Ieder1 hun werk vervatten.

Reclame

De grote oranje doos, die door de politie is meegenomen, was afkomstig van een Deventer bedrijf dat graag reclame wil maken. Waar een paar jaar geleden een gekke guerrilla-actie nog wel op sympathie kon rekenen, is dat tegenwoordig anders, schetst Haase. ,,Er is op meerdere plekken in Deventer een doos bezorgd. Ik vind het nogal onbezonnen.''

Verdacht

Dinsdagochtend in alle vroegte rijden twee auto's op de Overstichtlaan voor het pand van Ieder1. Ze stoppen rond half zeven op een gekke plek op de straat en gooien een oranje doos voor de deur van de woningbouwcorporatie. Een al aanwezige medewerker komt op ze af, maar de mannen gaan er als een haas vandoor.

Paniek

Dat is het moment waarop de paniek toeslaat. Met de aanslag in Manchester vers in het geheugen, wil de medewerker geen risico nemen en belt de politie. Die laat alle alarmbellen afgaan en schakelt explosievenverkenners in. In de tussenliggende tijd wordt het pand ontruimd en de straat afgesloten.

Lees ook: Hoe Zuckerberg het marketinglandschap op zijn kop zette en een miljardenomzet behaalde

,,We moeten wel alert zijn: wij maken niet altijd vrienden. Mensen zijn wel eens heel boos op een woningbouwcorporatie en er worden ook wel eens mensen uit huis gezet'', aldus Haase.

Taart

De afzender van de doos heeft later een taart bezorgd bij Ieder1. ,,Ze begrijpen dat ze voor heel wat consternatie hebben gezorgd. Dat was nooit hun bedoeling.'' Haase wil niet prijsgeven welk bedrijf achter de actie zit. ,,Dat is niet aan mij. Wat ons betreft is de kous nu ook af.''

Opzet

Politiewoordvoerder Ruud Visser verwacht niet dat dit incident voor het bedrijf in kwestie een juridische staart krijgt. Volgens hem is in een gesprek duidelijk geworden dat het bedrijf deze uitwerking van de reclameactie niet had beoogd. Van opzet was geen sprake.

Visser vindt het verstandig dat de medewerker van Ieder1 alarm heeft geslagen. ,,Je zou deze persoon kunnen typeren als een alerte burger.''

Bedrijf had deze uitwerking van de reclameactie niet beoogd

Politie