Nieuws Marketing

Pathé-directeur geeft Zwolse IMAX-fans hoop: ‘We luisteren naar ons publiek’

De nieuwe Pathé- bioscoop moet dé attractie van het Katwolderplein in Zwolle worden. Oh, en die IMAX-zaal? Die komt er misschien toch!

Van onze redactie 27 november 2015

Bioscoop Theater Thinkstock

Met een vuurshow en een kanonschot klinkt donderdagavond het officiële startsein van de bouw van het Katwolderplein in Zwolle. Letterlijk en figuurlijk het middelpunt van het uitgaansgebied tegenover de Rodetorenbrug moet de megabioscoop van Pathé worden. Lauge Nielsen, directeur van de Nederlandse tak van de bioscoopketen, belooft filmliefhebbers een moderne bioscoop, met alle voorzieningen die daarbij horen. En misschien tóch nog een IMAX-zaal.

Bioscoopervaring"Op de huidige locatie in Zwolle is Pathé uit zijn jasje gegroeid", zegt Nielsen. "We hebben de bioscoopervaring in Zwolle de afgelopen jaren sterk verbeterd, maar met Pathé De Kroon kunnen wij op dit moment niet verder groeien en vernieuwen. In de nieuwe bioscoop kunnen wij dat wel. Niet alleen komen daar grotere zalen, met meer zitplaatsen, maar we maken ze ook beter toegankelijk voor rolstoelgebruikers. En het aanbod wordt groter. Natuurlijk vertonen we straks de nieuwste spektakelfilms uit Hollywood, maar ook speciale voorstellingen als live opera uit New York en ballet uit Moskou. Daarnaast is het aan de lokale manager om te polsen waar het publiek in Zwolle behoefte aan heeft."

IMAXDe belangrijkste behoefte van de lokale bioscoopbezoeker is door deze krant al gepolst: het leeuwendeel van de filmliefhebbers uit Zwolle en omstreken wil het liefst een IMAX-zaal in de nieuwe bioscoop, met een gigantisch scherm en extra hard geluid. Eerder vertelde Dennis Tulleken, theatermanager van Pathé De Kroon, dat een IMAX-zaal in Zwolle niet mogelijk was, omdat de nieuwe Pathé-bioscoop in Arnhem er al eentje had om filmfans in het oosten van het land te voorzien. Maar volgens Pathé-directeur Lauge Nielsen is het laatste woord over een IMAX-zaal in Zwolle nog niet geschreven. "Als inderdaad blijkt dat er zo'n grote vraag is naar een IMAX-zaal in Zwolle, dan willen we dat best overwegen. De bioscoop staat nog niet, dus er is nog veel mogelijk. Het is echter afhankelijk van een aantal belangrijke factoren. Allereerst moet het technisch en financieel mogelijk zijn een IMAX-zaal te laten bouwen. En daarnaast is het van belang dat het bedrijf IMAX tijd heeft om aan de slag te gaan in Zwolle." Volgens Nielsen is IMAX namelijk erg druk bezig met het bouwen van bioscoopzalen in China, een land waar ontzettend veel vraag is naar het modernste op het gebied van bioscoopbeleving. "Toevallig heb ik deze week nog met de mensen van IMAX gesproken en ik wil het dan ook zeker niet uitsluiten dat Zwolle geen IMAX-zaal krijgt. Wij luisteren naar onze bezoekers en als de mogelijkheden er zijn, dan zie ik niet in waarom deze stad niet ook een IMAX-zaal kan krijgen."

ParkerenWat een stuk definitiever op de agenda staat, is de bouw van een groot parkeergebouw op het Katwolderplein, net als een supermarkt, winkels en 23 sociale huurwoningen. Vooral die garage ziet Nielsen als een grote toevoeging voor het plein. "Parkeren bij de huidige bioscoop is lastig", zegt hij. "Voor de deur zijn geen plekken, dus je moet altijd een stuk lopen om de bioscoop te bereiken. Bij de nieuwe bioscoop hoeft dat niet. Je kunt straks gemakkelijk vanaf de snelweg de garage inrijden en overdekt de bioscoop binnenwandelen. Pathé is een van de weinige bioscoopketens die de hele dag door films draait, dus vanaf eind volgend jaar kan iedereen gemakkelijk en de hele dag bij ons terecht om zich in een goede film te verliezen. Want daar gaat het tenslotte om."

Foto: Thinkstock