Nieuws Marketing

Poelier Ten Velde: 'Onze gevulde kalkoen vliegt de winkel uit'

Poelier Michel ten Velde maakt in zijn moderne zaak aan het Eskerplein niet de indruk geweldig in de stress te schieten de dagen voor kerst. "We hebben hier een goed team dat op elkaar is ingespeeld en daarnaast verkopen we veel producten die al kant en klaar zijn en thuis in de oven, de magnetron of een pan warm gemaakt kunnen worden."

Van onze redactie 23 december 2015

Michel ten Velde Lenneke Lingmont

De echte stress begint op oudejaarsdag. "Dan is het van acht tot drie uur topdrukte in de zaak en staan de klanten zelfs buiten in de rij. Het gaat dan met name om onze hapjes. Vooral de gekruide kippelingen en de kippenpootjes zijn erg populair", aldus de poelier wiens vrouw en vader ook meewerken in de zaak.

Negen jaar Poelier Ten Velde zit al negen jaar aan het Eskerplein. Daarvoor zat de zaak aan de Ootmarsumsestraat. Maar het poeliersbedrijf begon dertig jaar geleden in Albergen aan de Kapittelhuisstraat. "Ik zit hier aan het plein op een geweldige locatie. Klanten kunnen hier makkelijk en gratis parkeren", zegt Ten Velde.

Gevulde kalkoen En die klanten komen ook van buiten Almelo. "We hebben de laatste jaren ons assortiment behoorlijk verbreed en met name onze kant-en-klaarmaaltijden zoals pastaschotels, chili con carne en stamppotten vinden gretig aftrek. Ze worden bereid door onze kok, Erwin Boers. Maar als je naar onze topper met kerst vraagt, dan staat onze gevulde kalkoen met stip op één. Ze vliegen, zogezegd, de winkel uit. De populariteit is, vermoed ik, te danken aan het feit dat je met kerst iets op tafel kunt zetten dat je zelf hebt klaargemaakt maar zonder dat je er echt veel werk aan hebt gehad. We benen de kalkoen hier in de zaak uit, vullen de vogel met gehakt, tutti frutti en noten. Thuis hoeft de kalkoen dan alleen nog maar drie uur in de oven en dan heb je een heerlijk stukje gevogelte op je bord", zegt Michel ten Velde.

Tam konijn Zo populair als de grote vogel is, zo impopulair is het tam konijn op het kerstmenu. Of het te maken heeft met de veramerikanisering van de samenleving, weet Ten Velde niet. "Tien jaar geleden kochten veel mensen een tam konijn voor de kerst, maar dat is tegenwoordig toch duidelijk verdrongen door de kalkoen. Verder blijft wild, zoals ree, wild zwijn en haas, gewild", aldus Ten Velde die dit jaar een eerste vakprijs won met zijn hertenstoofpot.

Foto: Lenneke Lingmont