Nieuws Marketing

Poepspel is dé hit

Eefje Oomen | Foto: Rik Ras 26 november 2015

Poepspeldesinterklaashit1065

Spellenbedenker Jan-Maurits Duparc twijfelde zelf ook of zijn Poepspel de winkel wel zou halen. Maar inmiddels is het nieuwe bordspel dé hit voor sinterklaas. ‘Poep is best schattig, toch?’

Je hebt als spellenbedenker van die momenten dat je denkt: ik heb een raar beroep. Een héél raar beroep. Dat moment kwam voor Jan-Maurits Duparc (37) toen hij met vijf volwassen collega’s zat te dubben over de vorm van in China gemaakte nepdrollen. Spelers krijgen deze drol bij Het Poepspel op hun hoofd. “Daar kan je een behoorlijke boom over opzetten. Welke kleur? Vorm? Grootte?”

Duparc, al zo’n 10 jaar officieel ‘spelontwikkelaar’ bij het Rotterdamse bedrijf Identity Games, hoopte dat zijn nieuwste vondst aan zou slaan. Maar zo’n succes? “Nee, nooit gedacht.” Het bordspel staat inmiddels op nummer 1 op de bestsellerslijst van Bol.com, is in onder andere Engeland, Spanje en Zweden te koop en er zijn in totaal 100.000 stuks van verkocht. Op de recente beurs Spellenspektakel zag Duparc tot zijn verbazing zelfs hardcore gamers met baarden, buiken en tatoeages erom gieren.

Het idee ontstond - hoe kan het ook anders - toen Duparc met zijn kids onderweg was. Zoontjes Tobi (5), Viggo (2) en twee vriendjes hadden op de achterbank van de auto de grootste lol om een zelfbedacht poepspel. “Ze vervingen allerlei normale woorden door poep. Zo van: ‘Ik zie een rode poep rijden.’ En ik dacht toen terug aan het grappigste verjaardagscadeau dat ik ooit als 6-jarige van mijn vader had gekregen: honderd keer poep mogen zeggen. En besefte toen: ‘Hé, zit hier geen spel in?”

Scheetkussens De ingrediënten van Het Poepspel - nepdrollen, scheetkussens en een reeks handelingen van ‘naar de wc gaan’ tot ‘handen wassen’ - waren ten kantore snel uitgebroed. En, nee, geen enkele collega vond het te vunzig. “Je hebt echte vieze woorden zoals schijt en diarree, maar poep is best schattig, toch?” En, ‘natuurlijk’, het ís simpele humor. “Maar in mijn vak zijn simpele ideeën vaak het best. Je vraagt je nu toch af: waarom was er nog geen poepspel?”

Omdat het Rotterdamse bedrijf niet zeker wist of winkeliers ook zo enthousiast over een decembercadeau met zo’n naam zouden zijn, lieten ze er voor de Nederlandse markt ‘slechts’ 40.000 maken. Salesmanager Jeroen Nugteren: “Achteraf hadden dat er wel meer mogen zijn, maar je weet nooit wat zo’n spel doet als je het voor het eerst op de markt brengt.”

En Duparc? Die heeft óók heel veel lol om de buitenlandse versies. In Scandinavië heet zijn vinding Poohat, het geluid van een windje. In Spanje Cacabeza, poephoofd. En in Engeland en VS Poopy head, wat ook een kinderlijke belediging zoals flauwerik is. Ondertitel: ‘The game where number 2 (‘de grote boodschap’) always wins.