Nieuws Marketing

Pool van het Jaar: Michal Polewski, radarspecialist bij Thales

Michal Polewski, radarspecialist van Thales, is Pool van het Jaar in Nederland. ,,Veel Twentse bedrijven kunnen niet zonder Polen", zegt Hans Evers, die met zijn bureau Marquette 500 Poolse medewerkers werk biedt.

Bert Hellegers | Foto's: Annina Romita 13 december 2016

Michal Polewski pool van het jaar Annina Romita

Eigenlijk, zegt Hans Evers, zou het niet nodig moeten zijn: die verkiezing van de Pool van het Jaar in Nederland. Bedoeld om de positieve inbreng en successen van Polen in Nederland te promoten. Want wat de directeur van Marquette Detachering in Almelo betreft, promoten de Polen vooral zichzelf. "Het zijn niet alleen harde werkers, ze hebben ook nog eens de juiste diploma's."

Beeldvorming

De prijs van Pool van het Jaar werd vijf jaar geleden ingesteld door verschillende Poolse organisaties en de Poolse ambassade. Het was destijds een reactie op negatieve berichten over Poolse arbeidsmigranten in Nederland. Die werden in 2012 extra aangewakkerd door het PVV-meldpunt over Polen, Roemenen en Bulgaren.Evers, die met Marquette Detachering aan 500 Polen werk biedt, is het van harte eens met de stelling dat de verkeerde dingen die een enkeling doet de aandacht volkomen afleiden van de groep die hard werkt en zich keurig gedraagt. En waar vervolgens niemand het over heeft. "Een dronken Poolse chauffeur kan het in de beeldvorming voor alle Poolse arbeiders verzieken", zegt de directeur van het Almelose detacheringsbedrijf.

Tekst gaat verder onder de foto

Goed intiatief

Op zich vindt Evers de verkiezing van de Pool van het Jaar een goed initiatief, maar - zoals gezegd - eigenlijk zou het volgens hem niet nodig moeten zijn om Polen hier positief voor het voetlicht te brengen. "Je hoort wel eens dat er acht Poolse arbeiders ergens in een caravan worden gestopt. Dat werkt problemen in de hand. We bieden behalve een goede huisvesting ook extra opleiding en gratis taalcursussen Nederlands. En ze worden volgens de Nederlandse cao betaald", aldus Evers.Polen zelf zit economisch in de lift en de toeslagen gaan in het land omhoog. Het leidt ertoe dat uitzendbureaus in het westen van Nederland minder gemakkelijk Polen kunnen interesseren voor werk in de kassen. Daar heeft Marquette geen last van. "In de kassen gaat het om ongeschoold werk. Bij Twentse bedrijven is vraag naar vaklieden. We hebben 200 Polen zelf in dienst. Die komen met hun gezin en willen graag een goede toekomst opbouwen. Dat is toch prima?!"