Nieuws Marketing

'Ritthem wordt het Walchers afvoerputje'

Wendy Wagenmakers 15 december 2015

Zeelandbrommertje1065

Windmolens, antihagelkanonnen en een 'vuilstortplaats' aan het begin van het dorp maken Ritthem zo onderhand tot het afvoerputje van Walcheren.

Dat stelde Dolf Snel, voorzitter van de Ritthemse dorpsraad, maandagavond bij de vergadering in het vernieuwde dorpshuis.

AntihagelkanonnenReden voor die uitspraak lag ten eerste bij de antihagelkanonnen, die Cobelfret op zijn terrein wil plaatsen om butsen in auto's te voorkomen. "Het bedrijf is echter minder geïnteresseerd in butsen in onze slaap", vond de voorzitter. "Het bedrijf zoekt geen contact, terwijl er toch ook alternatieven zijn om hagel tegen te houden. Maar het merkwaardige is dat zelfs de gemeentebestuur daar geen aandacht aan besteedt."

Van de zaal, die aardig was volgelopen met dorpsbewoners, kreeg de dorpsraad unanieme steun voor verzet tegen de kanonnen. Dat was, op twee vingers na, ook het geval bij de discussie over windmolens. De zeven die er aan de zeedijk staan, wil de provincie vervangen door vier exemplaren die drie keer zo veel stroom opwekken maar ook 26 meter hoger zijn. Het overheidsorgaan stelt er geld tegenover, elfduizend euro per jaar voor 'leuke dingen in het dorpshuis', als de Ritthemmers zich koest houden in de bezwaarprocedure. Maar de Ritthemmers laten zich niet paaien, bleek gisteravond. Van hen mag de dorpsraad zijn verzetten doorzetten. En die doet dat dus ook.

AfvoerputjeWant, samen met de 'vuilnisbelt' bij aannemer Van Gelder bij de kruising van de Zandweg met de Ritthemsestraat, zorgen al deze initiatieven voor afbreuk van het rustige dorpje Ritthem, stelde Snel. "Ritthem hoeft geen openluchtmuseum te zijn, maar toch zeker ook geen afvoerputje."