Nieuws Marketing

ROC van Twente scoort op studierendement

HENGELO/ENSCHEDE - Het ROC van Twente komt dit jaar als een goede middenmoter uit de bus in de landelijke Keuzegids MBO. Het AOC Oost behoort tot de top in zijn segment. Goed om te weten, maar mbo-studenten kiezen vaak het dichtstbijzijnde ROC en niet per se de beste school voor de gekozen opleiding.

Van onze redactie 11 december 2015

Rocvantwente lennekelingmont

Van plek 26 naar twaalf, naar achttien. Zie hier de gemiddelde klassering 2014, 2015 en 2016 die het ROC van Twente in de Keuzegids MBO behaalde in het rijtje van 43 ROC’s. Gemiddelde klassering, want de Twentse mbo-instelling is een verzameling van liefst 252 verschillende opleidingen. Daar zitten landelijke toppers bij, maar ook een stuk of tien opleidingen waar de onderwijsinspectie de laatste jaren extra scherp op de kwaliteit heeft gelet.

Graafschap CollegeHet Achterhoekse Graafschap College staat dit jaar op plek zestien en scoort in de gids gemiddeld net iets beter dan de Twentse collega’s. Wie pakweg halverwege Doetinchem en Hengelo woont, zou op het eerste gezicht dus beter voor het Graafschap College kunnen kiezen. „Toch beschouwen we elkaar niet als concurrenten”, zegt woordvoerster Els van Riel van het ROC van Twente. „Aankomende studenten maken vaak om praktische redenen een keuze, of omdat ze familie of vrienden hebben die op een bepaalde school zitten of hebben gezeten.”

PuzzelHet wordt sowieso een flinke puzzel om op basis van kwaliteit een ROC te kiezen. Alleen aankomende studenten, die al precies weten welke deelopleiding ze willen volgen, kunnen dat op basis van de vele tabelletjes met scorecijfers in de Keuzegids doen.

„En dan blijft altijd de vraag open welke criteria hoe zwaar moeten meewegen”, zegt Van Riel. „Ons ROC scoort erg goed op studierendement, dus op de kans op een baan voor afgestudeerden en op de terugdringing van voortijdig schoolverlaten. Financieel staat ons ROC er ook gewoon goed voor. Die facetten zijn nu niet meegewogen door de Keuzegids, dus we hadden ook hoger kunnen eindigen.”

AOC Oost bekleedt dit jaar de vierde plek in de Keuzegids-ranglijst voor de twaalf groene mbo-opleidingen in ons land.

Foto: Lenneke Lingmont