Nieuws Marketing

Rocco Chin mikt met 350 bieren op de Zwolse fijnproever

Een tientje voor een flesje bier? De meeste mensen zullen naar hun voorhoofd wijzen en dan als een haas naar de Mitra rennen. Want daar krijg voor die prijs met gemak een heel krat pils mee. Voor die categorie is de Craft Beer Store van Stanislaus Brewskovitch, nieuw aan de Sassenstraat in Zwolle, dan ook niet bedoeld.

Olger Koopman | Foto: Frans Paalman 4 oktober 2016

Alcohol bier stock

Enschedeër Rocco Chin, de eigenaar van de bierwinkel, mikt op de fijnproever - veelal jong, hip en hoogopgeleid - die het gerstenat vooral als een feestje voor de smaakpapillen beschouwt.

Is er Zwolle wel markt voor zo'n exclusieve bierzaak?

"Absoluut. Zwolle is een bloeiende stad, met name op cultureel gebied. Dat past heel goed bij ons concept waarin muziek - rock, blues, dat past goed bij bier - heel belangrijk is. We verkopen niet alleen bier, maar willen ook feestjes en festivals opzetten en zo lokale brouwers en muzikanten een podium bieden. Bovendien zit bier in heel Nederland in de lift. Steeds meer mensen leren het speciaalbier kennen en waarderen. De laatste vijf jaar is het helemaal booming. Kijk maar naar al die brouwerijen die overal uit de grond schieten. "

Bier als de nieuwe wijn?

"Precies. Bier heeft zelfs veel meer mogelijkheden. Water, gerst, hop en gist. De basis is simpel, maar de variaties zijn eindeloos. Het smaakpalet is ook oneindig veel breder dan dat van wijn. In mijn winkel verkoop ik 350 soorten bier, maar dat is nog maar een kleine greep."

De tekst gaat verder onder de foto

Foto: Frans Paalman

De slijter op de hoek heeft met gemak ook al 100 soorten speciaal bier. Wat voeg jij dan toe?

"Ik heb bieren die je elders niet kunt krijgen. Spannende bieren van kleine Nederlandse brouwerijen, maar ook bijzondere buitenlandse bieren.

Tenslotte heb ik ook een paar zelfgebrouwen biertjes. Sambal bij, een pittig biertje, dat spreekt vanzelf, is daar er een van. Bram Horstman gaat leiding geven in de Zwolse winkel. Hij is Zwollenaar, maar ook in opleiding als biersommelier. Ik wil wel iemand met kennis van zaken."