Nieuws Marketing
Rotterdamse winkeliers en pandeigenaren gaan samenwerking aan
Winkeliers en eigenaren van gebouwen in de Rotterdamse binnenstad trekken voortaan samen op om 'het centrum het beste van Nederland te maken'. Door de unieke samenwerking willen ze een betere gesprekspartner zijn voor de gemeente. Dat schrijft het AD.

De nieuwe Stichting Urban Department Store Rotterdam komt voort uit de Ondernemers Federatie Rotterdam City (OFRC) en de Vereniging Lijnbaan Akkoord (VLA). De eerste komt al jaren op voor ondernemers in het centrum, zoals winkeliers, horeca en culturele instellingen. De tweede ontstond drie jaar geleden, toen eigenaren, ondernemers en gemeente elkaar vonden om de Lijnbaan de sfeer van weleer terug te geven.
,,De grootste pandeigenaren van de Lijnbaan namen het initiatief voor de samenwerking, maar al snel sloten ook andere vastgoedeigenaren aan. Bijvoorbeeld die van de Kruiskade'', vertelt Dominique van Elsacker. ,,Daarna ontstond de wens om ook de ondernemers erbij te betrekken. De basis voor beide partijen is er, met de nieuwe stichting gaan we naar het volgende niveau.''
KerstverlichtingVan Elsacker volgde eerder dit jaar Cityfederatie-boegbeeld Guus van der Werff op, nu wordt ze de directeur van de nieuwe stichting, die zich op 8 september presenteert aan de leden en partners. Met haar aan het roer moeten ook buiten de Lijnbaan alle partijen elkaar vinden. De stichting biedt de ondernemers wat ze altijd deed, van gezamenlijke kerstverlichting tot het laten horen van de stem van de winkeliers bij problemen.
Maar ook wil ze meer werken aan een visie voor de lange termijn. ,,Eigenaren hebben die anders, vaak meer strategisch dan winkeliers. Met elkaar willen we Rotterdam écht de beste winkelstad van Nederland maken, met deze samenwerking vergroten we de slagkracht.''
FondsEen van de zaken die de nieuwe stichting wil oppakken, is het ma ken van BedrijvenInvesteringZones (BIZ), waarbij alle ondernemers en vastgoedeigenaren verplicht geld in een fonds moeten storten. Deze jaarlijkse bijdrage wordt vervolgens weer in het winkelgebied gestoken.
Het fonds maakt een einde aan freerider-gedrag, waarbij een winkelier profiteert van een handvol goedwillenden die extraatjes bedenken om de straat aantrekkelijker te maken.
Onlangs kreeg de West-Kruiskade zo'n fonds, maar in andere straten wees een meerderheid eerder de verplichte bijdrage af. Van Elsacker: ,,Daar gaan we nu echter weer werk van maken, zodat iedereen zijn steentje bijdraagt aan een beter centrum.''
Gerelateerde artikelen: