Nieuws Marketing

Sallandse asperge is lekker zoet

Stichting Salland Aspergeland steekt veel energie in de promotie van de asperges uit de streek.

Cor van Dalen 21 april 2016

Asperges stockpix

'De asperges uit Limburg mogen dan de naam hebben, maar die uit Salland en het Vechtdal zijn echt lekkerder."

Zo, dat heeft Willy Haarman dan toch maar mooi gezegd bij de start van het seizoen in Diffelen. Telers, koks van diverse restaurants uit de regio Salland knikken instemmend.

Haarman, voorzitter van Stichting Salland Aspergeland, legt uit: "De asperges uit deze streek zijn minder draderig en de smaak is wat zoeter. Dat komt door de zandgrond in combinatie met een hoge grondwaterstand. Dat zorgt voor een heerlijke smaak."

RechtstreeksBinnen de stichting werken vier telers uit Salland en twee uit het Vechtdal samen aan promotie van het 'witte goud'. Hun asperges zijn niet te koop op de veiling, maar ze verkopen ze op hun bedrijven rechtstreeks aan particulieren en leveren aan restaurants. Er komen weer een paar dolle weken aan. Jan Nijhuis van aspergeboerderij Het Nijenhuis in Diffelen weet het. "Ze zijn zo meteen niet aan te slepen."

Na het steken van de eerste asperge door burgemeester Peter Snijders, neemt Tom Geuke van restaurant De Kiewiet in Dedemsvaart twee kistjes mee. "Doe maar ongeschild", zegt hij over de asperges die in verschillende vormen op de kaart komen te staan. Voor wie geschilde asperges wil hebben, staat er een volautomatische schilmachine. Alleen het inpakken gebeurt handmatig, door moeder Nijhuis zelf.

PromotieDe Stichting Salland Aspergeland steekt veel energie in de promotie van de asperges uit de streek. De telers houden open dagen, er zijn speciale fietsroutes langs de velden en met een slogan wordt de aandacht gevestigd op de asperges. Die luidt: Wij steken er met kop en schouders bovenuit.

Met een knipoog naar Limburg.