Nieuws Marketing

Sjoemelsoftware

Van onze redactie 15 december 2015

Sjoemelsoftwaretaal1065

Sjoemelsoftware is verkozen tot het Van Dale Woord van het Jaar 2015. Op plek twee en drie eindigden poortjesspringer (iemand die zonder ticket over de ov-poortjes van een treinstation springt) en je suis... (een verwijzing naar de aanslagen op het kantoor van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo). Dat is dinsdag bekendgemaakt.

Er is van 24 november tot en met 14 december bijna 40.000 keer gestemd op de tien kandidaten voor de verkiezing. Sjoemelsoftware behaalde 48 procent van de stemmen. Het woord raakte in zwang door het dieselschandaal rond autofabrikant Volkswagen. De definitie ervan is: 'Software om de testresultaten van een apparaat positief te beïnvloeden, met name zulke software die in auto's wordt gebruikt om de CO2-uitstoot gunstiger voor te stellen'. Vorige maand koos het Genootschap Onze Taal sjoemelsoftware ook al tot het woord van het jaar.

Volgens hoofdredacteur van de Dikke Van Dale Ton de Boon is de winnaar geen verrassing. ,,Ook in de media is sjoemelsoftware een heel succesvol woord geweest", zei hij in een filmpje op de site van het bekende woordenboek. ,,Bovendien is het ingebed in een hele reeks nieuwe sjoemelsamenstellingen, zoals sjoemeldiesel, sjoemelmotor, sjoemelauto en tegenwoordig ook sjoemelonderzoek."

In België is met 28 procent van de stemmen kraamkost verkozen tot het Woord van het Jaar. Dat is een maaltijd als cadeau voor een pasbevallen moeder en haar gezin.