Nieuws Marketing

'Sluittijden, toch niet weer hé'

Nico Schapendonk 12 januari 2016

De horeca in het centrum van Breda is tijdens de laatste jaarwisseling zonder overlast en noemenswaardige ongeregeldheden tot zes uur 's morgens opengebleven.

'Dat smaakt naar meer', constateert de JOVD Baronie van Breda. En daarom pleit de jongerenclub van de VVD voor een de verruiming van de sluittijden in de stad.

"Breda en de Bredanaars hebben laten zien dat ze met deze verantwoordelijkheid om kunnen gaan. Voor de JOVD is dat reden genoeg om horecaondernemers de mogelijkheid te geven om voortaan tot zes uur open te kunnen gaan", jubelt JOVD-voorzitter Riccardo Gunst.

De ruimere openingstijden dienen volgens hem een groter doel: "Breda zou met de ruimere openingstijden een unieke positie kunnen krijgen binnen de provincie Noord Brabant, een pioniersrol die de stad traditioneel ligt."

Kortom: het begin van 2016 is volgens Gunst bij uitstek het moment om de horecatijden te verruimen.

Maar niet iedereen wordt vrolijk van dit voorstel. "Nee hè, er is net weer een beetje rust in de tent. We hebben al genoeg meegemaakt", verzucht John Grijspeere, voorzitter van de Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.

Hij wordt al moe van de gedachte dat er wéér een oeverloos debat ontstaat. Net als een jaar of vijf geleden, toen politiek, bedrijfsleven en binnenstadsbewoners over elkaar heen buitelden over de vraag of de kroegen langer moesten openblijven. Uiteindelijk, na veel gezwoeg, is in 2009 een nieuw regime tot stand gekomen. Wie aan de voorwaarden voldoet mag sindsdien tot 04.00 uur open zijn.

Maar de JOVD wil dus naar 06.00 uur. "Ik geloof dat de doorsnee-ondernemer daar niet op zit te wachten", zegt Grijspeere. "Economisch is het niet interessant, omdat de omzet alleen maar over een langere periode wordt uitgesmeerd. Maar ik denk dat de horeca ook geen zin heeft in Belgische toestanden: dat je pas dicht kan, wanneer de laatste klant is vertrokken. Dus laten we dit maar niet doen."

Ook Thierry Aartsen, fractievoorzitter van 'moederpartij' VVD, loopt niet meteen warm om de JOVD in de gemeenteraad verder te helpen. "Volgens mij hebben we op dit moment helemaal geen probleem. Alles is goed geregeld, dus er is geen reden om verder te verruimen", zegt Aartsen.

De liberale fractievoorzitter snapt eigenlijk niet zo goed op waarom de JOVD zich bemoeit met dit zwaarbevochten onderwerp. "Er is namelijk een goede reden waarom dit onderwerp zo dood al een pier is", weet Aartsen. "Er is nu een goede balans in de binnenstad. Noch jongeren, noch de ondernemers zitten op deze discussie te wachten. Dit is een proefballonnetje. Meer niet."