Nieuws Marketing

Sportboat Store gaat vanuit Hengelo strijd aan met collega's in watersportgebieden

HENGELO - Zelf varen? Nee nooit meer eigenlijk. Geen tijd voor. Toch was het uit hobby dat Robert Sanders zijn Sportboat Store begon. Een watersportbedrijf dat inmiddels al twaalf jaar lang vanuit Hengelo succesvol de concurrentie aangaat met collega's die in Nederlandse watersportgebieden zijn gevestigd.

Van onze redactie 20 januari 2016

Sportboat Store Robert Sanders 1

Directeur Robert Sanders van Sportboat Store zegt er wel eens doodziek van te worden. Altijd maar diezelfde vraag: 'hoezo Hengelo?' Waarom staat zijn showroom vol nieuwe en gebruikte sportboten en luxe cruisers op de Twentse zandgrond, en niet zoals die van zijn concurrenten ergens in de buurt van het open water? Sanders: "Alsof het een soort nadeel is, maar dat is het niet. Hier zien mijn klanten alle boten netjes uit het water in een prachtige showroom. Ze kunnen er omheen lopen en rustig bekijken hoe de staat is."

GebrekenEen boot die in het water ligt ziet er altijd mooi uit, wil Sanders maar zeggen. Haal hem op het droge en je ziet ineens de gebreken. Precies daarom koopt hij liever occasions in het oosten dan in het westen van het land: "Hier hebben de boten vaak maar een paar keer per jaar in het water gelegen. Ze zijn met een trailer naar een vakantiebestemming gebracht en hebben de rest van het jaar in een overdekte stalling doorgebracht. Veel boten in het westen van het land liggen het hele jaar in het water. Dat komt de staat niet ten goede."

BN’ersZijn klanten malen er ook niet om. Uit het hele land, en ook Duitsland en België, weten ze hun weg naar de Hengelose showroom te vinden. Daaronder ook enkele BN'ers. Namen noemt Sanders niet. En zo bijzonder vindt hij het ook niet. Hij doet ook liever geen zaken met wat hij 'showtypes' noemt. Met zijn vier man sterke team werkt hij voor echte liefhebbers.

ServiceVolgens hem komen ze naar Hengelo vanwege het hoge serviceniveau en de aanwezige knowhow. "Bij verkoop en voor onderhoud en winterstalling verzorgen wij het transport door heel Europa. Dat doet verder niemand." Het is mede daardoor dat Sportboat Store bij de zes grootste sportbootzaken in Nederland is gaan horen, denkt hij.

SchoolverlaterSanders is een begenadigd verteller. Vraag hem naar de ontstaansgeschiedenis van Sportboat Store en met jongensachtig bravoure worden de anekdotes opgelepeld. Smeuïge verhalen, vol ups en downs. Over hoe hij op zijn vijftiende van school ging. "Ik had er geen zin meer in en het leren vlotte voor geen meter. Van een baantje bij een bloemenkweker, hele dagen prunussen steken, kwam ik in de automatisering terecht." En over hoe hij de overstap maakte naar de watersporthandel. "Op een vakantie in Harderwijk kocht en verkocht ik een motorbootje met winst. Dat smaakte naar meer. Op eBay schafte ik een partijtje buitenboordmotoren aan, die ik aan het balkon van mijn Enschedese flat hing en opknapte. Prachtige handel! De buurt was er minder blij mee. Het groeide zo hard dat ik toen een halletje ging huren. In Hengelo aan de Binnenhavenstraat."

BasisDat vormde de basis voor zijn botenbedrijf. Maar voordat het huidige succes kwam, ging het eerst nog bijna flink mis. Buiten Sanders' schuld om, maar toch. Het merk sportboten dat hij importeerde, werd door een andere fabrikant overgenomen en die had al een Nederlandse importeur. Alle handel in een klap weg. Tegelijkertijd raakte één van zijn investeerders in financieel zwaar weer. Er was direct geld nodig om de zaak te redden.

Scherpe prijsAlles wat hij had opgebouwd moest worden verkocht, tot zijn huis aan toe. "Behalve een halletje had ik niks meer. In Duitsland kon ik toen tegen een scherpe prijs een aantal nieuwe sportboten kopen. Van mijn laatste eigen centen kocht ik een boot uit die boedel. Die was ik zo kwijt. Ik kon er een aantal meer kopen en zo verder. Een ideaal uitgangspunt achteraf: geen ouwe voorraad, alleen maar nieuwe boten en geen vreemd vermogen meer in de zaak."

ZilverstraatDe zaken floreerden. Sportboat Store opende in 2014 de nieuwe showroom aan de Zilverstraat. Maar al het werk en de stress hadden hun tol geëist. De lamp ging uit: een fikse burn-out. Een half jaar lang kwam Sanders zelfs helemaal niet meer in zijn eigen zaak. "Via via hoorde ik dat mensen speculeerden over een faillissement. Met name hier in de regio. Dat ze altijd wel gedacht hadden dat wat die Sanders deed financieel helemaal niet kon. Terwijl het tegenovergestelde waar was: ik ging juist ten onder aan het succes van Sportboat Store."

Hoge standaardHet heeft Sanders doen beseffen wat echt belangrijk is. Nog meer boten verkopen, hoeft niet. Wel moet dezelfde hoge standaard van service en kwaliteit worden gehandhaafd. Daarom heeft hij extra mensen aangenomen en doet hij het zelf iets rustiger aan. "Als we zouden willen uitbreiden, zou dat best kunnen. Maar geld is niet alles. Het gaat nu leuk en dit is wat ik ooit voor ogen had. Zo wil ik het houden."

Foto: Frans Nikkels