Nieuws Marketing
Start-up Parcls wil nog zeven of acht locaties binnen de Amsterdamse Ring
Overal die vervuilende bestelbusjes, die de hele dag door pakketten bezorgen. Dat kan anders, dacht Luc van Gompel (58) en hij begon Parcls: je pakketjes gratis laten bezorgen bij een centraal punt in de buurt.

Zoals dat gaat: het idee werd geboren bij de kapper in De Pijp, nu iets meer dan een jaar geleden. Luc van Gompel, oud-directeur van het ANP, komt er al jaren. Hij weet nog goed wat zijn kapper zei, toen zij voor de deur een bestelauto zagen klooien. "Hij zei: bezorgers hebben hier echt geen schijn van kans. Toen wist ik: dat kan gemakkelijker."
Het is een steeds bekender probleem: de oeverloze sleep bestelauto’s die de hele dag door straten en buurten toeren, op zoek naar bewoners die een pakketje zouden willen aannemen voor die buren van inmiddels 28 portieken verderop. Ergernis bij de omwonenden, die niet zelden meerdere pakjes tegelijk op de trap hebben staan, maar ook bij de bezorgers, die moeten leuren tot ze een ons wegen om het pakketje ergens afgeleverd te krijgen.
Plus: al die busjes, die stoppen en optrekken, maken lawaai en vervuilen de lucht. Juist in een wijk als bijvoorbeeld De Pijp, waar wordt gewoond en gewerkt, maar waar ook winkels, horeca en andere bedrijven moeten worden bevoorraad, gaat dit ten koste van de leefbaarheid en de verkeersveiligheid. Eén vast punt, dát is de oplossing, dacht Van Gompel.
Niet bij een anoniem bedrijf op een afgelegen industrie - gebied, niet bij de sigarenboer of de tijdschriftenwinkel die het erbij doet. Nee, dacht de ondernemer: in de buurt. Wie maar wil, kan zijn pakketjes laten bezorgen bij Parcls, door dat adres op te geven als afleveradres, en op een gunstig tijdstip afhalen. Gratis. Inmiddels zijn de eerste én de tweede vestiging van Parcls geopend. Op de Ceintuurbaan, niet toevallig dus, en in de Eerste Constantijn Huygensstraat. Winkels ten behoeve van webwinkels. Of, in Parcls-jargon: pakketpunten. Voor wie overdag de hele dag weg is, maar toch pakketjes wil laten bezorgen. De punten zijn open tussen zeven uur ’s morgens en half tien ’s avonds.
Dat het gratis is, is natuurlijk nog wel een dingetje. Want het nieuwste pakketpunt biedt ook de mogelijkheid pakketjes alsnog te laten bezorgen bij de klant. Per fiets. Parcls is een start-up, maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat er ook ergens een verdienmodel is. “Afhankelijk van hoe snel je het pakje in huis wil hebben, betaal je tussen de 3,95 en 5,95 euro", vertelt Van Gompel in Het Parool. "Dan kun je laten bezorgen op een voor de klant praktisch tijdstip.”
Verse maaltijden
Het gaat behoorlijk, zegt Van Gompel. De eerste reacties zijn goed, hoewel de bekendheid van het nieuwe bedrijf natuurlijk nog moet groeien. Gedurende de middag is er een gestage aanloop: een groot deel van de klanten haalt de pakketjes toch het liefste zelf op. "We mikten er een beetje op dat ongeveer de helft van de mensen gebruikmaakt van onze bezorgdienst, maar die verhouding blijft nog een beetje achter. Opvallend is dat veel ouderen het prettig vinden bij ons langs te gaan. Vaak zijn zij overdag wel thuis, maar zij moeten dan soms drie trappen af om een pakje aan te nemen. Zij doen dat liever die keer dat ze toch een rondje maken door de buurt."
De vestiging op de Ceintuurbaan lijkt perfect te zijn gekozen. Midden in een vrij drukke buurt, een laad- en losplek voor bezorgers voor de deur. Binnen, achter een balie, zijn groengeschilderde vakken waar pakketjes wachten op hun eigenaren. Aan de andere kant van de ruimte worden verse maaltijden van Maassmealstation verkocht. "Het is hier vaak vanaf laat op de middag druk met halers. Onze doelgroep heeft een drukke dag achter de rug, die is er in veel gevallen best in geïnteresseerd om ook het eten voor de avond gelijk te kunnen meenemen."
Lees ook: Meer klanten over de vloer dankzij afhaalpunten bij Zeeuwse winkels
Doel van Parcls is het openen van nog eens zeven of acht locaties binnen de Ring. Tegelijk: het lijkt al een drukke markt te zijn, bedrijven die voorzien in die laatste kilometer van de bezorging. Maar de behoefte is groot, zegt Van Gompel, want de wal is het schip aan het keren. Alleen PostNL al bezorgt dag na dag 550.000 pakketjes in heel Nederland; DHL komt aan zo’n 230.000 pakjes, waarvan de meeste voor consumenten. "Online aankopen gaan zo enorm hard, de bezorgdiensten hebben het jaar na jaar drukker. Zij kunnen het in sommige gevallen nog maar nauwelijks aan. De grens is bereikt, denken wij: mensen willen ervan af dat ze hun pakjes moeten ophalen bij de buren een eind verderop. En die buren doen soms de deur al niet meer open als ze zien dat er een bestelautootje voor de deur staat terwijl ze zelf geen bezorgers verwachten."
De voorbeelden zijn legio: mensen die vier paar schoenen bestellen zodat de goede maat er hoe dan ook tussen zit en ze drie paar kunnen retourneren. Het terugsturen mag dan gratis zijn, zonder moeite is het allemaal niet als je na je werk moet aansluiten in een rij om die drie pakketten weer in te leveren en te adresseren. Van Gompel: “Zo’n serie pakketten laten bezorgen bij een buurtgenoot die toevallig thuis is, vinden mensen ook niet fijn. Je zadelt mensen er toch mee op.
Pakketbrievenbus
Terwijl Parcls werkt aan vestigingen, test DHL Parcel momenteel een slimme pakketbrievenbus, die afleveren en ophalen mogelijk maakt terwijl de ontvanger niet thuis is. Deel - nemers aan een proef in de Rotterdamse wijk Kralingen hebben een grote pakketbrievenbus op hun voordeur geplaatst gekregen: de Mypo. Met een unieke cijfercode kunnen alleen de ontvanger en de bezorger de Mypo openen. De laatste vier cijfers van de track & trace-code die via een mobiele app zijn ingesteld, vormen de sleutel waarmee de pakketbrievenbus opengaat. De DHL-bezorger kan ook (retour)zendingen meenemen die door de consument in de pakketbrievenbus zijn geplaatst. De Mypo, die er op plaatjes nogal kolossaal en ontsierend uitziet, kan eenvoudig en zonder gereedschap aan de voordeur worden bevestigd. De pakketbrievenbus is een uitvinding van startende ondernemer Arjan Griffioen, die hiermee de innovatieprijs van het Rotterdam Mobility Lab heeft gewonnen.
Online aankopen gaan zo enorm hard, de bezorgdiensten hebben het jaar na jaar drukker