Nieuws Marketing

Stimulering Hergebruik Infra Beton geeft betonafval tweede leven

BORNE - Berry Mullink van Van de Bosch Beton bv legt uit hoe het werkt. Kleine korreltjes vermalen beton, zogenaamd granulaat, wordt in nieuw beton verwerkt, in plaats van kiezels. En dat scheelt aanzienlijk in de CO2-uitstoot, aan transport van kiezels die vaak van ver komen. Terwijl het betonafval sowieso ergens naartoe moet. Door het betonafval op de plek te houden waar het vandaan komt, scheelt ook dat in transportkosten en uitstoot. „Waar ze in Parijs twee weken lang over aan het stoeien zijn: een graadje meer of minder”, zegt Mullink.

Van onze redactie 11 december 2015

SHIB Lars Smook

Eigenlijk verwerkt Van de Bosch al zo’n 25 jaar betongranulaat, maar vooral als ondergrond voor wegen: een laagwaardige toepassing, zegt Mullink. Samen met de Twentse Recycling Maatschappij uit Hengelo en Lansink Wegenbouw uit Saasveld is SHIB opgezet: Stimulering Hergebruik Infra Beton. Door alleen betonresten uit infrastructuur te hergebruiken, is er sprake van schoon beton. Puin uit bijvoorbeeld gebouwen bevat vaak ook onderdelen als hout of isolatiemateriaal. Stoeptegels, klinkerbandjes en viaducten leveren echter geen enkel probleem op. Bewapening wordt er met magneten uitgehaald.

HobbelsHet lijkt allemaal mooi maar er zijn ook hobbels te nemen. Sinds kort zijn er strenge regels voor het gebruik van granulaat in hoogwaardige producten. Ook opdrachtgevers overtuigen bleek lastig. Mullink: „De vraag moet gecreëerd worden.”

Via SHIB zijn dertien gemeenten in Twente en de Achterhoek benaderd om mee te werken. Borne hapte als eerste toe. En zo levert Lansink het puin van de oude infra op De Veldkamp aan de Recycling Maatschappij. Deze vermaalt, wast en zeeft het en levert aan Van de Bosch, die er nieuwe producten van maakt. Het beton uit Almelo gaat weer naar Lansink die er de nieuwe infrastructuur op De Veldkamp mee aanlegt.

AansluitenDe deelnemers hopen dat andere bedrijven in de industrie zich bij het initiatief aansluiten zodat deze vorm van lokale duurzaamheid ook in de rest van Nederland wordt opgepakt. „Overal is wel een recyclingsbedrijf binnen een straal van twintig kilometer”, weet Mark Hofman van de Twentse Recycling Maatschappij. Juist dat lokale maakt het initiatief zo duurzaam.

Foto: Jan Silderhuis en Mike Kremer (beiden van Lansink Bouw), Berry Mullink (Van de Bosch Beton) en Mark Hofman (Twentse Recycling Maatschappij). (Lars Smook)