Nieuws Marketing

Strijd tegen Outlet Centre TT Circuit

Van onze redactie 18 november 2015

Tt circuit Assen

Vastgoedondernemer en projectontwikkelaar Henk Ziengs uit Assen neemt het op tegen het outletcentrum op het TT Circuit. Zijn strijdplan: Samen met de gemeente Assen een cityoutlet in de binnenstad realiseren, meldt RTV Drenthe.

Dat houdt in samen in het centrum panden opkopen, slopen en met forse subsidie een nieuwe outlet bouwen.

BijeenkomstHenk Ziengs lanceerde zijn idee vanavond op een bijeenkomst van MKB Assen over de plannen voor het Factory Outlet Center (FOC) bij Assen-Zuid. Daar waren zo'n 400 mensen, vooral ondernemers uit Assen en omgeving, die tegen een FOC buiten de stad zijn. Zij vrezen vooral voor leegstand van de Asser binnenstad en de omliggende regio.

"In het belang van Assen"Ziengs wil nu samen met de gemeente onderzoeken of er toch mogelijkheden zijn voor een outletcentrum in de stad. "Ik wil kijken of we panden kunnen opkopen, om daar een outlet te creëren, en ook zien of er geld voor los te krijgen is", aldus Ziengs. Hij bestrijdt dat hij uit is op eigen gewin, als vastgoedondernemer. "Ik wil graag dat de binnenstad gaat floreren, en ik doe dit meer in het belang van Assen dan in mijn eigen belang."

GrondprijzenMaar er is één grote maar. Er zit nogal een financieel verschil in grondprijzen tussen TT Circuit en de stad. Ziengs: "Als je het hebt over grond bij Assen-Zuid dan praat je over zo'n 100 euro per vierkante meter, tegenover 400 euro in de stad. Daarom pleit ik voor het model Appingedam. En dat is in de stad het bestaande slopen, nieuwbouw plegen, en daarvoor forse subsidie creëren."

KanttekeningenWethouder Maurice Hoogeveen is bereid de handschoen van Ziengs op te pakken, maar plaatst tegelijkertijd een paar kanttekeningen. "Ik ken Henk Ziengs als een hele betrokken Assenaar, die het goed voor heeft met de stad. Dus in dit geval denkt hij niet meteen aan zijn eigen portemonnee. Maar als ik de voorwaarden hoor, vooral over de forse subsidie die van de gemeente moet komen, dan is dat ingewikkeld." Maar Hoogeveen gaat in elk geval koffie drinken met Ziengs, om de uitdaging aan te gaan. "Maar er was ook een eigenaar van een kledingwinkel, die meteen tegen me zei dat we dit ook beslist niet moeten doen. Want er is in Duitsland ook een stad, met een cityoutlet, en daar is de hele gewone kledingbranche zo'n beetje kapot gegaan. Daar overheerst de outlet."

Haast makenIn elk geval moet Ziengs haast maken met zijn strijdplan. Volgende week, donderdag 26 november, houdt de gemeenteraad van Assen met betrokkenen een rondetafelgesprek. Op 17 december bespreekt de raad vervolgens de komst van het Factory Outlet Center. De bedoeling is om in januari de knoop door te hakken.