Nieuws Marketing

Stringschieten op de kerstmarkt in Axel

Tekst: Guido van der Heijden | Beeld: Ronald den Dekker 11 december 2015

Kerstmarktaxel1065

Rennende kerstmannen, schieten met ondergoed, glühwein en samen zingen. Alles kan op de 25e kerstmarkt in Axel, schrijft de PZC. Erika de Gucht van Erika Bodyfashion heeft een creatieve manier gevonden om bezoekers kennis te laten maken met haar winkel.

Een wat glad figuur, type pooier spreekt in de Noordstraat in Axel de bezoekers van de kerstmarkt aan. Of we wát willen? Stringschieten. De Gucht staat in een roodverlichte kraam voor haar zaak Erika Bodyfashion. Voor een euro mag iedereen drie strings uit de emmer pakken, deze maximaal uitrekken en wegschieten. Wie het elastische ondergoed in een van de gaten schiet wint korting in Erika's zaak. En dat stringschieten valt nog lang niet mee. "Er loopt hier genoeg volk, maar zie ze maar eens binnen te krijgen", verklaart ze.Het is druk in de binnenstad. De geur van wafels en glühwein. Meisjes van balletschool Petrella Lion dansen op straat met een kerstboom op het hoofd.

Teije Bottinga (8) uit Axel moet nog veel oefenen met stringschieten. Hij schoot alle drie keren mis.

De Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt is ook present. "De kerstmarkt doen we al heel lang", vertelt organisator Ake Harmanny. "We willen op een sympathieke manier meedoen als kerk. Twee keer per avond zingen we samen de bekende kerstliederen. Veel mensen weten niet meer wat kerst betekent. Dan kunnen we als kerk wel zeggen 'wij doen daar niet aan mee' maar wij willen juist het beeld rechtzetten dat van de kerk niks mag."Op de Markt verzamelen zich de deelnemers aan de Santarun. 120 kerstmannen rennen twee rondjes door het centrum. Vorig jaar deden er nog twee keer zoveel mee aan de ludieke loop. "Het is ook een moeilijk tijdstip," verklaart Mirjam Sariman van Axel.nl. "Op een doordeweekse dag, om zes uur. De vorige keer was het op een zaterdag. Maar, we zijn er heel tevreden mee." En met een brede lach onder de kerstmannenmuts: "Nu tegelijk met de kerstmarkt, dat is wel heel leuk hoor. Het gaat niet om de snelheid maar om de fun."Bert Scheele ging het ook een beetje om de snelheid. Hij was de snelste kerstman. "Ik heb ze allemaal losgelopen", concludeert hij eenmaal over de finish. "Als Axelaar móet je een keer meegedaan hebben. Dit kan weer van mijn bucketlist." Hij wijst op zijn medaille, een kerstbal aan een lint. "Ja, daar doe je het allemaal voor he?"Bert Scheele, winnaar Santarun : 'Als Axelaar móet je een keer meegedaan hebben. Dit kan weer van mijn bucketlist'