Nieuws Marketing

Supermarkt in Sibculo viert 95ste verjaardag

Gerrit Jan Hendriks vierde maandag het 95-jarig bestaan van zijn supermarkt in Sibculo. De ondernemer is de derde generatie ‘Hendriks’ in het familiebedrijf.

Van onze redactie 1 december 2015

Sparhendriksfransnikkels

Het 95-jarig bestaan van supermarkt in Sibculo vierde ondernemer Gerrit Jan Hendriks maandagavond met een receptie in De Spar aan de Kloosterdijk. Met zijn personeel onder wie zus Anita ontving hij genodigden en andere belangstellenden.

MaaltijdvoorzieningDe herinrichting van de zaak trok veel bekijks en bezoekers konden kennismaken met vertegenwoordigers van de Regiobank die nu elke donderdag met een mobiele balie aanwezig zijn in de Spar. Bovendien introduceerde de Spar een maaltijdvoorziening. „Die maaltijdservice kun je vergelijken met de activiteiten van de maaltijdvoorziening Tafeltje dekje”, legt Hendriks uit. Met dergelijke nieuwe activiteiten probeert Hendriks de zaak toekomstbestendig te maken.

FamiliebedrijfGerrit Jan Hendriks is de derde generatie ‘Hendriks’ in het familiebedrijf, nadat zijn oma Pietje die in 1920 begon in een pand naast de school aan de Kloosterdijk, zo’n kilometer buiten de bebouwde kom in Sibculo. „Ze verkocht ook andere spullen zoals klompen, duivenvoer, speelgoed en textiel. We hebben tot 1997 op die plek gezeten”, vertelt Hendriks. Zijn opa Gerrit Jan, naar wie Hendriks is vernoemd, bemoeide zich minder met de zaak. Hij was boer. „Mijn vader Gerrit nam de zaak over in 1950”, vervolgt Hendriks. De daaropvolgende jaren bleef de formule grotendeels hetzelfde, ondanks diverse verbouwingen. „We gingen in 1970 over op zelfbediening”, herinnert Hendriks zich die in 1963 werd geboren. „Non-food artikelen werden vervolgens vanuit het magazijn verkocht.”

UitdagingZelf had Hendriks aanvankelijk geen plannen in de voetsporen van zijn vader te treden. „Ik had een administratieve opleiding gevolgd. Toen ik in 1982 mijn meao-diploma kreeg, lagen de banen niet voor het oprapen. Daarom ging ik meewerken in de supermarkt. En hoe meer ik me verdiepte in deze branche, hoe leuker ik het vond. Het is nu bijvoorbeeld heel erg lastig om winst te maken, maar tegelijkertijd is het ook weer leuk: het is uitdagend om daar toch in te slagen.”

LocatieHendriks kocht in 1997 het pand waar de zaak nog altijd is gevestigd aan de Kloosterdijk 178 nabij de N341. „Eerder was de Rabobank hier gevestigd. Toen de bank vertrok, zag ik een kans om op een betere plek aan de slag te gaan. Veel mensen die bijvoorbeeld hun kinderen van school halen, kunnen nu mooi gelijk boodschappen doen.”

Kleine kernenVanuit de Spar wordt meegedacht met de vestigingen die de leefbaarheid van kleine kernen mede gestalte geven. Spar, Regiobank en het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben eerder een convenant gesloten om samen te proberen supermarkten zoals de Spar in Sibculo te behouden. „Want vergis je niet: wanneer wij verdwijnen uit een dorp zoals Sibculo met 1.400 inwoners, komt er nooit meer een supermarkt terug”, aldus een medewerkster van het Spar hoofdkantoor in Waalwijk. Ook is er contact met Plaatselijk Belang Sibculo over vragen als ‘waar is behoefte aan’.

OpvolgerOf er straks een vierde generatie Hendriks aan het roer komt te staan is nog onduidelijk. De huidige eigenaar is vrijgezel. Zus Anita heeft drie kinderen, maar die zijn nog jong. Al is de middelste, Remco (14), al werkzaam bij de Spar.