Nieuws Marketing

Topdrukte voor kerstboomverkopers

De bomen vliegen bij handelaren de deur uit, nu de kerst langzaam in zicht komt.

Van onze redactie 17 december 2015

Bennie Frans en Leo Vije Annina Romita 1

De drie broers Vije zijn al zo'n 35 jaar actief met de kerstboomverkoop bij hun naaldboomkwekerij. Al voor Sinterklaas had de kwekerij klanten die de mooiste kerstbomen wilden. Dat hadden de Vijes - Leo (65), Bennie (66), Frans (68) en opvolger Ruud (33) - niet zien aankomen. De handel op hun kwekerij begon pas op 5 december. De broers omschrijven de eerste week na Sinterklaas als de drukste periode.

6 verschillende soorten Bij het Enschedese bedrijf van de broers groeien zes verschillende soorten bomen op 5 hectare grond. In Lonneker bezitten ze nog een grondgebied van 1,5 hectare. De kerstbomen die op het land van de kwekerij groeien, worden als vierjarige boompjes uit Hamburg getransporteerd. Na het planten duurt het zo'n vier tot zes jaar voordat het een mooie boom is.

Te arbeidsintensiefDe broers begonnen met de kerstboomverkoop toen er een stukje grond tegenover hun boerderij te koop stond. Ze besloten die te kopen om er vervolgens een bosplantsoen aan te leggen. Dat bleek later te arbeidsintensief te zijn naast hun gewone banen. Daarom begonnen ze de naaldboomkwekerij. "Het onderhoud van kerstbomen kost veel minder tijd dan dat van een bosplantsoen", zegt Leo.

Weinig troepDe broers verbouwen de fijnspar, de zilverspar, de blauwspar, de conica, de nordmannspar en de Koreaanse spar. De kerstboom die al een tijd in de smaak valt, is de nordmann. "Mensen kiezen deze boom vanwege zijn naaldvastheid, waardoor de boom niet voor veel troep zorgt. De boom bezorgt ons wel veel onderhoudswerk en is daarom wat duurder", zegt Ruud. Hoewel tegenwoordig kerstbomen ook aan huis worden verkocht, wordt de kwekerij goed bezocht. "Het voordeel bij ons is dat de mensen zeker weten dat er een frisse boom vers uit het land word gehaald. Bij andere handelaren is het soms onduidelijk wanneer de bomen zijn gekapt. Ook geven we advies over de eigenschappen van de boom", aldus Ruud.

Foto: De broers Bennie, Frans en Leo Vije (vanaf links) verkopen ook dit jaar weer hun zelfgekweekte kerstbomen (Annina Romita)